Ο Σωτήρης Γεωργίου δοκίμασε και μας προτείνει 6 εκλεκτά ελληνικά κρασιά, τα οποία δένουν ιδανικά με πιάτα παραδοσιακά από την ελληνική κουζίνα.

ktima founti

Κτήμα Φουντή – Ναουσαία
Η Ναουσαία είναι ένα τυπικό Ξινόμαυρο και παράγεται από αμπελώνες που βρίσκονται στην περιοχή της Ράμνιστας, γνωστή για το εξαιρετικό Ξινόμαυρο που παράγει. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα ντομάτας, φρούτων του δάσους, δαμάσκηνου, καφέ και σκόνης κακάο. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με καλοδομημένες τανίνες και επίγευση που διαρκεί.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 9,20 ευρώ.

skouras sinoro

Κτήμα Σκούρα – Σύνορο
Το Σύνορο παράγεται από τις ποικιλίες Cabernet Franc, Merlot και Αγιωργίτικο σε αμπελώνες της ορεινής Αργολίδας και ωριμάζει για 13 μήνες σε δρύινα βαρέλια. Στη μύτη χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, σοκολάτας μπαχαρικών και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με τονισμένο το φρούτο και με ατίθασες τανίνες που θέλουν το χρόνο τους για να μαλακώσουν.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 22,10 ευρώ.

oinogenesis deka

Οινογένεσις – Δέκα Λευκό  
Το Δέκα είναι ένα κρασί από την περιοχή της Δράμας και παράγεται από τις ποικιλίες Sauvignon Blanc, Ugni blanc και Semillion. Ωριμάζει για 5 μήνες σε τρεις διαφορετικούς τύπους βαρελιού. Στη μύτη διακρίνεται από αρώματα κομπόστας ροδάκινου, κερήθρας, βανίλιας, φρεσκοκαβουρδισμένων ξηρών καρπών και κέδρου. Στο στόμα είναι πλούσιο και λιπαρό, με ισορροπημένη οξύτητα και ευχάριστη επίγευση που διαρκεί.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 16,90 ευρώ.

kikones

Kίκονες – Chardonnay
Τα αδέλφια Μέλινα και Βασίλης Τάσσου έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στη περιοχή της Μαρώνειας παράγοντας από τους εντυπωσιακούς αμπελώνες τους κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα, σεβόμενοι πάντα τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας αλλά και της περιοχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Chardonnay. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα ροδάκινου, μπανάνας, ανανά, εσπεριδοειδών, φρεσκοψημένου ψωμιού και βανίλιας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με γεύσεις από λευκόσαρκα φρούτα, ξηρούς καρπούς και φινετσάτη επίγευση.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 10,50 ευρώ.

aidarini

Αϊδαρίνη Γουμένισσα «Ϊ» Single Vineyard
Το οινοποιείο Αϊδαρίνη είναι γνωστό για τα κρασιά που παράγει από την περιοχή της Γουμένισσας. Η Γουμένισσα «Ϊ» παράγεται από επιλεγμένους αμπελώνες με χαμηλή στρεμματική απόδοση και ωριμάζει για 12 μήνες σε νέα δρύινα γαλλικά βαρέλια. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, ντομάτας, φράουλας, βρεγμένου δάσους, μανιταριού και καπνού. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, με τανίνες που θέλουν χρόνο για να μαλακώσουν. Κρασί που επιδέχεται μεγάλη παλαίωση.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 15,40 ευρώ.

ktima xarlauti

Κτήμα Χαρλαύτη – Grande Reserve
Παράγεται μόνο τις εξαιρετικές χρονιές και από επιλεγμένους αμπελώνες. Ωριμάζει για 2,5 χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και για 1,5 χρόνο στη φιάλη. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κερασιού, βύσσινου, δαμάσκηνου, κασίς και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, με γεύσεις από ώριμα κόκκινα φρούτα, βελούδινες τανίνες και φίνα επίγευση.
Ενδεικτική τιμή στο ράφι: 18,50 ευρώ.

Φωτογραφίες: Βάλια Σχίζα (STUDIO ATHIMARITIS)