Έχεις σκεφτεί ποτέ πως έχουν δημιουργηθεί κάποια από τα αγαπημένα μας σνακ; Κι αν σου λέγαμε πως οι γρανίτες, τα πατατάκια, τα χωνάκια και τα cookies έχουν δημιουργηθεί κατά… λάθος; Για να δούμε τι ακριβώς συνέβη κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν.

Πατατάκια
Αν και υπάρχουν αμφιβολίες, οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο Αμερικανός μάγειρας Τζορτζ Κρουμ ήταν ο εφευρέτης τους. Λέγεται, λοιπόν, πως μια μέρα του 1853, ο Kρουμ βαρέθηκε να του επιστρέφει ένας πελάτης τις πατάτες, που του σέρβιρε, παραπονούμενος ότι ήταν πολύ χοντροκομμένες και μαλακές. Έτσι, τις έκοψε σε τόσο πολύ λεπτές φέτες που να μην καρφώνονται με το πιρούνι, τις τηγάνισε μέχρι να γίνουν πολύ τραγανές και τους πρόσθεσε αρκετό αλάτι. Ωστόσο, δεν περίμενε πως ο πελάτης του θα τις ερωτευόταν, όπως συνέβη στη συνέχεια και με όλον τον πλανήτη.

Cookies
Τα μπισκότα αυτά λέγεται πως έγιναν για πρώτη φορά σε εστιατόριο της Μασαχουσέτης τη δεκαετία του 1930, όταν η ιδιοκτήτρια Ρουθ Γκρέιβσ Γουέικφιλντ πρόσθεσε ολόκληρα κομμάτια σοκολάτας στο μείγμα της ζύμης μπισκότων, που ετοίμαζε, γιατί της είχε τελειώσει η λιωμένη μαγειρική σοκολάτα που συνήθως χρησιμοποιούσε. Πίστευε ότι η σοκολάτα θα λιώσει στο φούρνο και θα αναμειχθεί με την υπόλοιπη ζύμη, ωστόσο τα κομμάτια παρέμειναν και έτσι γεννήθηκαν τα αγαπημένα μας μπισκότα!

Γρανίτες
Ο 11χρονος Φρανκ Έπερσον εφηύρε τη γρανίτα το 1905, καθώς άφησε ένα ποτήρι με νερό και σκόνη αναψυκτικού μαζί με έναν ξύλινο αναδευτήρα στη βεράντα του σπιτιού του στο Σαν Φρανσίσκο. Την επόμενη μέρα, μετά από μια πολύ κρύα νύχτα, το αναψυκτικό είχε παγώσει. Ο Φρανκ έβγαλε τον αναδευτήρα και προς έκπληξή του βγήκε μαζί και το παγωμένο αναψυκτικό!

Χωνάκια παγωτού
Πριν από το 1904, πωλούσαν το παγωτό μόνο σε κύπελλα. Αυτό άρχισε να αλλάζει μετά τη γιορτή της Louis World’s Fair στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ, όταν ένας πωλητής παγωτού ξέμεινε από κύπελλα και δεν είχε τρόπο να πουλήσει περισσότερο παγωτό. Η λύση βρέθηκε χάρη στον διπλανό του πωλητή γλυκών, που είχε βρει τον τρόπο να διπλώνει σε χωνάκια τις γλυκιές πίτες που έφτιαχνε, ώστε να συγκρατούν μέσα τους το παγωτό. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο οι πελάτες μπορούσαν να φάνε και τα δύο προϊόντα αλλά ήταν και ένας εκπληκτικός συνδυασμός.

 

Το άρθρο της εβδομάδας