Απλή αλλά εντυπωσιακή συνταγή που όταν τη δοκιμάσετε σίγουρα θα αντικαταστήσει τις τούρτες και τα παρεμφερή επιδόρπια στο τραπέζι.
Υλικά
- 250γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσι
- 125γρ. ζάχαρη
- 1 φακελάκι πράσινο τσάι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1 πρέζα βανίλια σκόνη
- 1 τεμάχιο αστεροειδή γλυκάνισο
- 200γρ. ζάχαρη
- 2 φλιτζανάκια του καφέ εσπρέσο έτοιμο
- 100γρ. φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
- παγωτό βανίλια
Για τα δαμάσκηνα
Για το σιρόπι εσπρέσο
Για το σερβίρισμα
Tips
- Αν θέλετε αντί για σιρόπι εσπρέσο να βάλετε σιρόπι σοκολάτας, αντικαθιστάτε τον εσπρέσο με 70γρ. κουβερτούρα καλής ποιότητας τριμμένη στον τρίφτη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα δύο ποτήρια νερό και ρίχνετε μέσα τα δαμάσκηνα, τη ζάχαρη, το ξυλαράκι κανέλας, τον αστεροειδή γλυκάνισο και τη βανίλια. Ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το μίγμα πάρει βράση προσθέτετε το φακελάκι με το πράσινο τσάι και αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά. Ρίχνετε το μίγμα μέσα σε ένα μπολ και αφαιρείτε το φακελάκι του τσαγιού. Αφήνετε τα δαμάσκηνα μέσα στο σιρόπι για μια ολόκληρη νύχτα εκτός ψυγείου.
Βήμα 2
Ετοιμάζετε το σιρόπι εσπρέσο: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τη ζάχαρη μαζί με 4-5 κουτ. σούπας νερό και ανακατεύετε συνέχεια. Μόλις το μίγμα αρχίσει να βγάζει φουσκάλες ανακατεύετε καλά και πάλι και προσθέτετε τα δύο φλιτζανάκια εσπρέσο συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει λίγο.
Βήμα 3
Σερβίρετε τέσσερα μπολ βάζοντας στο καθένα δύο μπάλες παγωτό βανίλια και 4-5 δαμάσκηνα. Περιχύνετε με το σιρόπι εσπρέσο και πασπαλίζετε με τα χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb