Αποφάσισες να ακολουθήσεις μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες για να χάσεις βάρος (ιδανικά υπό την επίβλεψη διατροφολόγου), ωστόσο όσο και αν προσπαθείς η ζυγαριά μένει κολλημένη στα ίδια κιλά. Τι μπορεί να φταίει;
Καμιά φορά χωρίς να το καταλαβαίνεις, οι συνήθειες σου μπορεί να μπλοκάρουν τη διαδικασία απώλειας βάρους, ακόμη και αν τηρείς με ευλάβεια τη δίαιτα σου. Δες παρακάτω 7 από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπλοκάρουν την προσπάθεια σου να χάσεις βάρος, όταν ακολουθείς μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.
Τρως μόνο φαγητά με ένδειξη «χαμηλό σε υδατάνθρακες»
Για να ξέρεις, «χαμηλό σε υδατάνθρακες» δεν σημαίνει απαραιτήτως και χαμηλό σε θερμίδες. Επιπλέον, συχνά αυτά τα τρόφιμα είναι και πλούσια σε λιπαρά. Άρα αν αποτελούν τη βασική σου επιλογή και δεν έχεις κοιτάξει σωστά την ετικέτα, για να είσαι σίγουρος για τα συστατικά που περιέχουν, μάλλον κακό κάνεις στη δίαιτα σου.
Δεν τρως όσο θα έπρεπε
Άλλο δίαιτα και άλλο υποσιτίζομαι! Αυτό να το έχεις πάντα στο μυαλό σου όταν ακολουθείς οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής με σκοπό να χάσεις βάρος. Αν δεν τρως αρκετά το σώμα σου νομίζει ότι λιμοκτονείς και έτσι αντί να χάνεις βάρος ο οργανισμός σου αποθηκεύει λίπος για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες.
Δεν καταναλώνεις όσες θερμίδες θα έπρεπε
Ανεξάρτητα από το αν τρως υδατάνθρακες ή όχι, αν το παρακάνεις με το φαγητό που καταναλώνεις τότε προσλαμβάνεις περισσότερες θερμίδες από όσες μπορείς να κάψεις και το αποτέλεσμα είναι να βάζεις βάρος. Ειδικά όταν ακολουθείς μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι μπορείς να φας μόνο όταν πραγματικά πεινάς και όχι κάθε φορά που αισθάνεσαι κάποια λιγούρα.
Έχεις παράλογες απαιτήσεις από τη διατροφή σου
Κάθε φορά που ξεκινάς δίαιτα καλό είναι να θέτεις στόχους. Ακόμη καλύτερο, να είναι ρεαλιστικοί. Μην περιμένεις να χάσεις 10 κιλά σε ένα μήνα. Επίσης να θυμάσαι ότι η γρήγορη απώλεια βάρους εξαιτίας μίας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες δεν συνεπάγεται και καύση λίπους. Μπορεί στη ζυγαριά να φαίνεται ότι έχεις χάσει βάρος, μιας και όταν δεν τρως υδατάνθρακες κατακρατείς λιγότερα υγρά και ξεφουσκώνει ειδικά η περιοχή της κοιλιάς, αλλά καλό είναι να ελέγχεις και το λίπος.
Έχεις πολύ άγχος
Το άγχος διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους, κυρίως γιατί τείνει να σε ωθεί σε τσιμπολογήματα που καταστρέφουν τη δίαιτα σου. Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει και η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες που αυξάνεται, αυξάνοντας παράλληλα και την όρεξη σου.
Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά
Δεν ξέρουμε αν το έχεις παρατηρήσει, αλλά όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, τείνεις να τρως περισσότερο. Έρευνες έχουν εκτιμήσει την επιπλέον κατανάλωση θερμίδων στις 300 ανά ημέρα, όταν κάποιος δεν ξεκουράζεται αρκετά!
Δεν γυμνάζεσαι
Η γυμναστική είναι σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Έτσι, ακόμη και αν έχεις μειώσει ή βγάλει τελείως τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σου, η άσκηση θα πρέπει να είναι πάντα στο πρόγραμμα σου.