Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, κάλεσε Έλληνες και πρόσφυγες σεφ να ενώσουν τις μαγειρικές τους δυνάμεις, λαμβάνοντας μέρος στο πενθήμερο φεστιβάλ «Στην Κουζίνα με τους Πρόσφυγες- Cooking #WithRefugees».

Το φεστιβάλ έκανε ταυτόχρονη έναρξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου στο εστιατόριο ΡΑΚΟΡ στον Κεραμεικό οι σεφ Farid Qadir Ahmad και Δημήτρης Ψαραδάκης τίμησαν την Αφγανική κουζίνα, ενώ στο εστιατόριο Χαρούπι στα Λαδάδικα η Haifa Naze μαζί με τον Μανώλη Παπουτσάκη ετοίμασαν ιρακινές προτάσεις. Μάλιστα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Παπουτσάκης, στο Χαρούπι έφτιαξαν ένα κρητικό-ιρακινό πιάτο. «Βρήκαμε μια «χρυσή» συνταγή για ντολμάδες, δηλαδή γεμιστές ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και κολοκυθάκια. Στο Ιράκ τα γεμίζουν με αρνίσιο κιμά και ένα μίγμα πολλών μπαχαρικών, στην Κρήτη χρησιμοποιούμε φρέσκα μυρωδικά και το μόνο κοινό μας μπαχαρικό είναι το κύμινο. «Παντρέψαμε» λοιπόν τις δύο συνταγές και στρώσαμε σε δύο γάστρες κομμάτια αρνίσιου κρέατος και από πάνω τους «ντολμάδες» με κρητικά μυρωδικά», ανέφερε ο σεφ.


Ο Mehrdad Seyfi μαζί με τον Βασίλη Σπόρο μαγειρεύουν πιάτα από το Ιράν στην κουζίνα του Po’Boys

Το φεστιβάλ συνεχίζεται έως τις 22 Ιουνίου και σε αυτό συμμετέχουν εστιατόρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Λέσβο. Πέρα από τις αφγανικές και ιρακινές γεύσεις που είδαμε την πρώτη μέρα, όσοι επισκεφθούν τα εστιατόρια τις επόμενες ημέρες του φεστιβάλ, έχουν την ευκαιρία να πάρουν γεύση από Συρία, Μαρόκο και Κονγκό. Παράλληλα, στο φεστιβάλ συμμετέχουν και εστιατόρια προσφύγων, όπως το Φωλιά στα Εξάρχεια, το Golden Phoenix στο Κεφαλάρι, καθώς και το ΝΑΝ (το εστιατόριο όπου εργάζονται πρόσφυγες και ντόπιοι μαζί) και το Reem στη Μυτιλήνη. Σημειώνεται ότι η κράτηση γίνεται απευθείας στα εστιατόρια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ:
Τρίτη 18 Ιουνίου
* Iρακινή κουζίνα από την Haifa Naze μαζί με τον Μανώλη Παπουτσάκη / Χαρούπι, Θεσσαλονίκη (γεύμα, δείπνο)
* Αφγανική κουζίνα από τον Farid Qadir Ahmad μαζί με τον Δημήτρη Ψαραδάκη / ΡΑΚΟΡ, Κεραμεικός, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)

Τετάρτη 19 Ιουνίου
* Αφγανική κουζίνα από τον Farid Qadir Ahmad μαζί με τον Δημήτρη Ψαραδάκη / ΡΑΚΟΡ, Κεραμεικός, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Ιρανική κουζίνα από τον Mehrdad Seyfi μαζί με τον Βασίλη Σπόρο / Po’Boys, Ψυρρή, Αθήνα (δείπνο)


Εστιατόριο ΝΑΝ στη Μυτιλήνη, όπου πρόσφυγες και ντόπιοι μαγειρεύουν μαζί

Πέμπτη 20 Ιουνίου
* Συριακή κουζίνα από τον Barshank Haj Younes μαζί με τον Γιώργο Γληνό / Food Truck, Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, Αθήνα (δείπνο)
* Συριακή κουζίνα από τον Ibrahim Ismail / Όμιλος, Ιωάννινα (δείπνο)

Παρασκευή 21 Ιουνίου
* Ιρανική κουζίνα από τον Mehrdad Seyfi μαζί με τον Βασίλη Σπόρο / Po’Boys, Ψυρρή, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Μαροκινή κουζίνα από την Touria Besbas μαζί με τον Μιχάλη Γιαννόπουλο / StrEaters, Πλατεία Καρύτση, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Ιρακινή & Συριακή κουζίνα από την Asma Alheder και τη Roaa Sabah / Mama Roux, Μοναστηράκι, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Κονγκολέζικη κουζίνα από τον Espoir Nzau / Το μαγαζάκι που λέγαμε, Ιωάννινα (δείπνο)
* Αφγανική κουζίνα από τον Faraidoon Rahmani / Πρεσβεία, Ιωάννινα (δείπνο)
* Συριακή κουζίνα από τον Ibrahim Ismail / Όμιλος, Ιωάννινα (δείπνο)

Σάββατο 22 Ιουνίου
* Ιρακινή & Συριακή κουζίνα από την Asma Alheder και τη Roaa Sabah / Mama Roux, Μοναστηράκι, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Κονγκολέζικη κουζίνα από τον Espoir Nzau / Το μαγαζάκι που λέγαμε, Ιωάννινα (δείπνο)
* Αφγανική κουζίνα από τον Faraidoon Rahmani / Πρεσβεία, Ιωάννινα (δείπνο)


Ο Reza στην κουζίνα του εστιατορίου Φωλιά με τον Αφγανό μάγειρα Soni, ετοιμάζουν παραδοσιακά Αφγανικά πιάτα

Εστιατόρια προσφύγων που συμμετέχουν (18 – 22 Ιουνίου)
* Παραδοσιακή αφγανική κουζίνα από τον Reza Golami / Φωλιά, Εξάρχεια, Αθήνα (γεύμα, δείπνο)
* Ασιατική κουζίνα από τον Huy Tang Nguyen / Golden Phoenix, Κεφαλάρι, Αθήνα (δείπνο, Σάββατο και γεύμα)
* Έθνικ κουζίνα από πρόσφυγες και ντόπιους / NAN, Μυτιλήνη, Λέσβος (γεύμα, δείπνο)
* Συριακή κουζίνα από τον Mahmood Talaa / Reem, Μυτιλήνη, Λέσβος (δείπνο)

Φωτογραφίες: Αρχείο Ύπατης Αρμοστείας www.withrefugees.gr