Το ολόλευκο και αρωματικό basmati δένει τέλεια με τα χρώματα και τα πολύπλοκα αρώματα της γλυκόξινης σάλτσας από πολύχρωμες πιπεριές. Ένα ωραιότατο, απλό φαγάκι που μπαίνει και σε ταπεράκι για το γραφείο…
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αφαιρείτε από τις πιπεριές το κοτσάνι και τα σπόρια και τις κόβετε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζετε την ντομάτα, αφαιρείτε τα σπόρια και την κόβετε σε κυβάκια.
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και βάζετε μέσα τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό εντελώς. Ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα υλικά χωρίς να αφήσετε να πάρουν χρώμα.
Ρίχνετε τα κομματάκια της ντομάτας και ανακατεύετε. Διαλύετε τον πελτέ σ’ ένα κρασοπότηρο νερό και το αδειάζετε μέσα στο τηγάνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, τον κοπανισμένο κόλιανδρο, ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα και να μελώσουν τα υλικά. Διατηρείτε τη σάλτσα χλιαρή.
Ετοιμάζετε το πιλάφι: Πλένετε το ρύζι καλά με άφθονο κρύο νερό δυο τρεις φορές. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να σουρώσει καλά. Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε.
Ρίχνετε μέσα το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Προσθέτετε νεράκι τόσο που να σκεπάσει το ρύζι και να ανεβαίνει περίπου ένα δάχτυλο από πάνω. Ρίχνετε ελάχιστο αλάτι και αφήνετε να πάρει βράση. Το αφήνετε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά περίπου, σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να απορροφήσει τα υγρά ήρεμα για 10 λεπτά. Σερβίρετε το ζεστό πιλάφι σε πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα των πιπεριών.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Αφαιρείτε από τις πιπεριές το κοτσάνι και τα σπόρια και τις κόβετε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζετε την ντομάτα, αφαιρείτε τα σπόρια και την κόβετε σε κυβάκια.
Βήμα 2
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζάνι νερό και βάζετε μέσα τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι. Τα αφήνετε να βράσουν μέχρι να εξατμιστεί το νερό εντελώς. Ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε καλά τα υλικά χωρίς να αφήσετε να πάρουν χρώμα.
Βήμα 3
Ρίχνετε τα κομματάκια της ντομάτας και ανακατεύετε. Διαλύετε τον πελτέ σ’ ένα κρασοπότηρο νερό και το αδειάζετε μέσα στο τηγάνι. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξίδι, τη σάλτσα σόγιας, τον κοπανισμένο κόλιανδρο, ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε μέχρι να πήξει καλά η σάλτσα και να μελώσουν τα υλικά. Διατηρείτε τη σάλτσα χλιαρή.
Βήμα 4
Ετοιμάζετε το πιλάφι: Πλένετε το ρύζι καλά με άφθονο κρύο νερό δυο τρεις φορές. Το αφήνετε σε σουρωτήρι για να σουρώσει καλά. Βάζετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε.
Βήμα 5
Ρίχνετε μέσα το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο. Προσθέτετε νεράκι τόσο που να σκεπάσει το ρύζι και να ανεβαίνει περίπου ένα δάχτυλο από πάνω. Ρίχνετε ελάχιστο αλάτι και αφήνετε να πάρει βράση. Το αφήνετε να μαγειρευτεί για 5 λεπτά περίπου, σβήνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και το αφήνετε να απορροφήσει τα υγρά ήρεμα για 10 λεπτά. Σερβίρετε το ζεστό πιλάφι σε πιατέλα και το περιχύνετε με τη σάλτσα των πιπεριών.