To σέλινο βρίσκεται τώρα στην εποχή του, γεμίζοντας τους πάγκους των μανάβηδων και την κουζίνα μας με το πλούσιο άρωμα του. Καιρός λοιπόν, να το γνωρίσουμε και να βρούμε νόστιμους τρόπους να το απολαύσουμε.
Ήξερες ότι;
Οι περισσότεροι αναπτυγμένοι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν το σέλινο σε περίοπτη θέση. Οι μεν Έλληνες και Ρωμαίοι στη μαγειρική, οι δε Κινέζοι στη φαρμακευτική. Στην Κίνα, μάλιστα, θεωρούταν πένθιμο φυτό, μια και φορούσαν στεφάνι από σέλινο στις νεκρικές τελετές. Στα αγγλικά λέγεται σέλερι, αφού η ελληνική λέξη υπέστη κατά σειρά λατινικές, γαλλικές και σαξονικές «μεταλλάξεις». Πλέον, είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε περιοχές της δυτικής Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της Μεσογείου.
Ποια είναι η διατροφική του αξία
Το σέλινο είναι ασπίδα για τον οργανισμό, αφού είναι πλούσιο σε σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες Β1, Β2, C και Κ. Χρησιμοποιείται στις παθήσεις των νεφρών και των αρθρώσεων. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι περιέχει την ουσία λουτεολίνη, η οποία είναι ικανή να μειώσει την απώλεια μνήμης σε προχωρημένη ηλικία.
Και πώς θα το απολαύσουμε;
Χρησιμοποιείται κυρίως για το έντονο άρωμα που δίνει στο μαγείρεμα. Χωρίς σέλινο δεν γίνεται η φασολάδα όπως την ξέρουμε στη χώρα μας, ενώ είναι και αυτό καλός φίλος του χοιρινού αλλά και του ρυζιού. Ταιριάζει σε κρεατόσουπες, ψαρόσουπες ή σούπες λαχανικών, γκασπάτσο και ντοματοχυμούς. Τα σπόρια του σέλινου τα βάζουν πολλές φορές σε διάφορα τουρσιά για να τους δώσουν το άρωμά του.
5 συνταγές με σέλινο που θα λατρέψετε:
Αρνάκι αβγολέμονο με σέλινο, καρότο και πράσο
Πατατόσουπα με σέλινο και κουρκουμά
Πατάτες με σέλινο από την Τρίπολη
Μπουρεκάκια με σέλινο, πατάτα και φέτα