Συχνά σε διάφορες συνταγές διαβάζουμε τον όρο «μπεν μαρί». Γνωρίζετε ωστόσο τι ακριβώς είναι;
Ουσιαστικά πρόκειται για βύθισμα του σκεύους ψησίματος σε ένα άλλο σκεύος με βραστό νερό και σε στη συνέχεια, τα δύο σκεύη μπαίνουν στο φούρνο για να ψηθεί το περιεχόμενο του πρώτου σκεύους είτε είναι αλμυρό είτε γλυκό. Το νερό λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως «μονωτής» επιβραδύνοντας τη μεταφορά θερμότητας από το φούρνο στο σκεύος ψησίματος αναδιανέμοντας τη θερμοκρασία περιμετρικά του σκεύους. Σταθερή θερμοκρασία μαγειρέματος σημαίνει μείωση των πιθανοτήτων καψίματός του μειώνοντας επίσης και το ενδεχόμενο η επιφάνεια του φαγητού ή του γλυκού να «σπάσει». Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης του μπεν μαρί είναι όταν λιώνουμε τη σοκολάτα βάζοντάς τη σε μεταλλικό σκεύος πάνω από ένα κατσαρολάκι με ζεστό-όχι βραστό- νερό για να μην καεί. Επίσης, η τεχνική του μπεν μαρί είναι γνωστή σε συνταγές κρέμας καραμελέ αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική και σε αλμυρά πιάτα όπως λ.χ ένα ρολό κιμά σε φόρμα το οποίο για να μην παραψηθεί επιφανειακά μπορείτε αρχικά να καλύψετε με αλουμινόχαρτο το οποίο προς το τέλος του ψησίματος θα αφαιρέσετε.