Στις αρχές του αιώνα, γύρω στο 1920, ο μοναχός Λουκάς, που μόνασε στη Μονή Αγ. Αντωνίου Άρβης, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του τους Άγιους Τόπους έφερε μαζί του φυτά μπανάνας και τα φύτεψε στη Μονή. Όταν κάρπισαν οι μπανανιές κανείς δεν δοκίμασε. Ήταν, όμως, όμορφο φυτό και οι κάτοικοι της περιοχής άρχιζαν να παίρνουν μοσχεύματα και να τα φυτεύουν στις αυλές τους για διακοσμητικούς λόγους.
Είχαν γεμίσει την Άρβη μπανανιές και κανείς δεν δοκίμαζε ακόμα. Ώσπου την περιοχή επισκέφτηκε ένας γιατρός, ο οποίος γνώριζε το φυτό και άρχισε να τρώει μπανάνες μπροστά τους. Σαν να μην έφτανε αυτό φεύγοντας αγόρασε και ένα τσαμπί! Αυτό ήταν. Γέμισε με καλλιέργειες η περιοχή και οι μπανάνες έφευγαν για την Αθήνα, μου λέει ο Μανώλης Χατζάκης (καλλιεργητής μπανάνας) και σκάει στα γέλια, γιατί οι Κρητικοί τις καλλιεργούσαν, τις πουλούσαν αλλά δεν τις δοκίμαζαν για μεγάλο χρονικό διάστημα!
Πριν το ’89 μάλιστα ήταν πολλοί οι παραγωγοί στην Κρήτη και η παραγωγή έφτανε τους 20.000 τόνους. Όταν, όμως, άρθηκε η απαγόρευση της εισαγωγής κανείς δεν έδινε σημασία στη μικρή κρητική μπανάνα, η οποία ήταν κατά πολύ ακριβότερη. Ο ανταγωνισμός με τη φθηνή εισαγόμενη μπανάνα δεν ήταν εύκολος. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, η ποιότητα, η βιολογική καλλιέργεια, η εντοπιότητά της και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτή στα ντόπια προϊόντα την ξανάφεραν στο προσκήνιο και, αν και ακριβότερη, στην Κρήτη οι καταναλωτές την προτιμούν.
Η θρεπτική αξία της κρητικής μπανάνας είναι υψηλότερη από την εισαγόμενη. Δεν προσβάλεται σαν ποικιλία από ασθένειες, άρα δεν επιβαρύνεται από φυτοφάρμακα, ενώ είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Το άρωμα της κρητικής μπανάνας είναι ασύγκριτο και βέβαια θεωρείται επίσης από τα πιο αφροδισιακά φρούτα!
Μπανανοκαλλιέργειες έχουμε κι εδώ, στο Ρέθυμνο. Η οικογένεια Κουμιωτάκη στο Σφακάκι Ρεθύμνου καλλιεργεί συστηματικά σε πολλά στρέμματα θερμοκηπίων τις μπανάνες, που βρίσκουμε στην τοπική αγορά. Δεν τους συνάντησα στα θερμοκήπια, τους πήρα τηλέφωνο και ήταν στη λαϊκή. Έτσι, ξεκίνησα και πήγα μόνη μου. Η ησυχία με έκανε να νιώσω την αύρα των φυτών και άκουσα τον ήχο που κάνει ένα τσαμπί όταν ανοίγει πρώτη φορά, είδα ένα φύλλο να ξετυλίγεται μπροστά μου, σαν χορεύτρια και ανέπνευσα βαθιά τη γλυκιά μυρωδιά της κρητικής μπανάνας που είχε απλωθεί παντού.
Τις προτιμώ στη διατροφή μας, μυρίζουν θεϊκά, έχουν γεύση μπανάνας και όταν τις αγοράζω και τις φέρνω σπίτι μας, η κουζίνα μου μοσχομυρίζει ΑΛΗΘΙΝΗ μπανάνα.Τις τρώμε ωμές, τις βάζω σε γλυκά, τηγανίζω τις πολύ γινόμενες με βούτυρο και τις σβήνω με μέλι και κανέλα.. και αν πετύχω και πράσινες στην αγορά τις κόβω ροδέλες και τις τηγανίζω σε ελαιόλαδο, τις αλατίζω με μπόλικο θαλασσινό αλάτι, κόβω μια ντομάτα στα τέσσερα 3-4 ελιές και έχω δημιουργήσει ένα εξαιρετικό πιάτο για ρακομεζέ!
Σας έχω και συνταγή!
Σοκολατομπανανένιος πειρασμός
Υλικά
Για τη βάση
1 πακέτo μπισκότα τις αρεσκείας σας (εγώ έβαλα με χαρούπι) περασμένα σε μπλέντερ να γίνουν σκόνη
¼ φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
4 κ.σ. πραλίνα φουντουκιού
100 γρ. φουντούκι καβουρντισμένο και περασμένο σε μπλέντερ
Για την κρέμα τυριού
4oo γρ τυρί κρέμα
½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
500 γρ Πραλίνα φουντουκιού
To φρούτo μας
Μπανάνες κρητικές
Για την επικάλυψη
Τρούφα
Σιρόπι σικολάτας
Φουντούκια καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
Αποξηραμένες μπανάνες
Και τώρα πως το φτιάχνουμε
Παίρνουμε όλα τα υλικά της βάσης και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να υγρανθεί όλη η σκόνη από τα μπισκότα μας και στρώνουμε το μείγμα σε μια φόρμα.
Το βάζουμε στο ψυγείο και ετοιμάζουμε την κρέμα τυριού. Ενώνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα στο μίξερ βάζοντας πρώτα τη ζάχαρη και την κρέμα τυριού και αφού αφρατέψουν, προσθέτουμε την πραλίνα.
Βγάζουμε τη βάση από το ψυγείο και κόβουμε ροδέλες μπανάνας τις οποίες τοποθετούμε πάνω στη βάση μας. Απλώνουμε τη σοκολατένια κρέμα τυριού από πάνω και τοποθετούμε στο ψυγείο το γλυκό 2-3 ώρες να σφίξει. Στολίζουμε με σιρόπι σοκολάτας, φουντούκια, τρούφα και αποξηραμένες μπανάνες!