zymarika_me_pantzaria
clock icon
1:40'

Ζυμαρικά με κρέμα φέτας και ψητά παντζάρια

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. κοντά ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρασμένα
  • 2 κουτ. σούπας ξηρούς καρπούς, ανάμεικτους
  • σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • Για τα παντζάρια

  • 4 μεγάλους βολβούς παντζαριού, κομμένους στα 4
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ακαθάριστες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρο, κοπανισμένους
  • 30 ml ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την κρέμα φέτας

  • 150 γρ. φέτα
  • 80 γρ. γιαούρτι ή κατίκι
  • 80 ml γάλα

Tips

  • Αν θέλουμε να μειώσουμε τον χρόνο ψησίματος, χρησιμοποιούμε βρασμένους βολβούς από συσκευασία και μαγειρεύουμε με τη σάλτσα για 30΄.

Διαλέξτε όποιο κοντό ζυμαρικό σας αρέσει περισσότερο και φτιάξτε αυτή την υπέροχη κρέμα φέτας και ψητών παντζαριών και θα εκπλήξετε ευχάριστα μικρούς και μεγάλους με τη νοστιμιά της!

Παντζάρια: Σε στενό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα παντζάρια, τις σκελίδες του σκόρδου τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ή καπάκι. Ψήνουμε τα παντζάρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το μέλι, τον κόλιανδρο, το βαλσαμικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα παντζάρια, ενώ συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄. Τέλος, πολτοποιούμε τα παντζάρια με τα ζουμάκια τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κρέμα φέτας: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την κρέμα μας. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε την κρέμα φέτας και τα παντζάρια μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

Τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Παντζάρια: Σε στενό πυρίμαχο σκεύος βάζουμε τα παντζάρια, τις σκελίδες του σκόρδου τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο, τα αλατοπιπερώνουμε και τα καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ή καπάκι. Ψήνουμε τα παντζάρια σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το μέλι, τον κόλιανδρο, το βαλσαμικό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε τα παντζάρια, ενώ συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη 15΄. Τέλος, πολτοποιούμε τα παντζάρια με τα ζουμάκια τους και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 3

Κρέμα φέτας: Στο μπλέντερ πολτοποιούμε όλα τα υλικά για την κρέμα μας. Αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ σερβιρίσματος ανακατεύουμε την κρέμα φέτας και τα παντζάρια μέχρι να ομογενοποιηθούν και προσθέτουμε τα ζυμαρικά.

Βήμα 4

Τέλος, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς, λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη