Τα βολοβάν είναι μικρές θήκες ή ταρτάκια από σφολιάτα που γεμίζονται με ό,τι τραβάει η όρεξη σας, όπως μία πλούσια γέμιση με μανιτάρια. Είναι ιδανικό ορεκτικό για τα καλοκαιρινά τραπέζια, ταιριάζουν σε μπουφέ για πάρτι αλλά μπαίνουν και στο καλαθάκι του πικ νικ.
Υλικά
- 24 βολοβάν έτοιμα, κατεψυγμένα
- 500γρ. μανιτάρια
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, λιωμένο στο μίξερ
- 1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι γραβιέρα λεπτοτριμμένη
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σκουπίζετε τα μανιτάρια με βρεγμένη πετσέτα και τα ψιλοκόβετε με ένα μαχαιράκι. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μοσχομυρίσει. Ρίχνετε μέσα τα μανιτάρια, ανακατεύετε και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.Βήμα 2
Σβήνετε με το κρασί, αλατίζετε ελαφρά, πιπερώνετε και ρίχνετε το μοσχοκάρυδο. Μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθεί όλο το κρασί. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύετε καλά και διατηρείτε τη γέμιση χλιαρή.Βήμα 3
Στο μεταξύ προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βάζετε τα κατεψυγμένα βολοβάν σε ταψί και τα ψήνετε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν ροδοκόκκινα. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.Βήμα 4
Με ένα μικρό κουτάλι αδειάζετε το κεντρικό σημείο από κάθε βολοβάν και γεμίζετε τα κενά με τη χλιαρή γέμιση. Ξαναβάζετε τα βολοβάν στο ταψί και τα διατηρείτε ζεστά στους 50οC μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος. Τα σερβίρετε σε δίσκο και τα γαρνίρετε με λίγο μαϊντανό.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb