kounoupidi-2
clock icon
1:10'

Βελουτέ με κουνουπίδι και μανιτάρια τηγανιά

Υλικά

  • 100ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε μέτρια κομμάτια
  • 1 μέτριο πράσο, το λευκό μέρος, σε ροδέλες
  • 2 μέτριες πατάτες, σε μέτρια κομμάτια
  • 800γρ. κουνουπίδι, σε μπουκετάκια
  • 1 1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή έτοιμο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Για την τηγανιά

  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό λευκά μανιτάρια, κομμένα στη μέση ή στα 4
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 100ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Μια ιδιαίτερη δυναμωτική βελουτέ σούπα με κουνουπίδι και πράσο. Σερβίρεται με μανιτάρια τηγανιά που δίνουν το χειμωνιάτικο άρωμα. Για όλη την οικογένεια και για χορτοφάγους.

Για τη σούπα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο, τις πατάτες και το κουνουπίδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ζωμό. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Για την τηγανιά: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά. Όταν ροδίσουν χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε να βγάλει το άρωμά του και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον κόλιανδρο και την πάπρικα. Αφήνετε τα μανιτάρια να μαλακώσουν για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Πολτοποιείτε τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ (ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ). Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ, μοιράζετε από 1-2 κουταλιές μανιτάρια και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τη σούπα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο, τις πατάτες και το κουνουπίδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον ζωμό. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 2

Για την τηγανιά: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά. Όταν ροδίσουν χαμηλώνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σκόρδο, ανακατεύετε να βγάλει το άρωμά του και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον κόλιανδρο και την πάπρικα. Αφήνετε τα μανιτάρια να μαλακώσουν για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Βήμα 3

Πολτοποιείτε τη σούπα σε δόσεις στο μπλέντερ (ή μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ). Δοκιμάζετε το αλατοπίπερο. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολ, μοιράζετε από 1-2 κουταλιές μανιτάρια και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Φωτογραφία: Studio M, Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης