vegan faki
clock icon
45'

Vegan κεμπάπ φακής

Υλικά

    Για τα κεμπάπ

  • 100 γρ. φακές
  • 2 κουτ. σούπας λιναρόσπορο, κοπανισμένο
  • 80 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. μουστάρδα απαλή
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι καυτερό
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τις πίτες

  • 4 πίτες για σουβλάκι
  • 2 μέτριες ντομάτες, κομμένες στη μέση
  • λίγο ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι
  • 1/2 αγγούρι, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • αλάτι, ρίγανη

Ένα διαφορετικό και θρεπτικό κεμπάμ, στη vegan εκδοχή του, με φακές, βρώμη και λιναρόσπορο. Σερβίρεται με πίτες για σουβλάκι και αγγουροντομάτα.

Για τα κεμπάπ: Βράζουμε τις φακές σε 500 ml νερό μέχρι να σπάσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Σουρώνουμε.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον λιναρόσπορο και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό. Αφήνουμε για 15΄-20΄. Χτυπάμε τη βρώμη για 10΄΄- 15΄΄ στο μπλέντερ να σπάσει. Σε λεκανάκι ανακατεύουμε τη φακή, τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Για τις πίτες: Πλάθουμε 4 μακρόστενα κεμπάπ με το μείγμα της φακής. Απλώνουμε στο ταψάκι και τις ντομάτες αφού πρώτα τις μαρινάρουμε στο ελαιόλαδο, στο σκόρδο, προσθέτοντας αλάτι και ρίγανη. Τα ψήνουμε για 15'. Μαρινάρουμε σε ένα μπολ το αγγούρι στο ξίδι και αλατίζουμε. Ψήνουμε τις πίτες σε τηγάνι ελαφρώς λαδωμένες.

Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε στις πίτες από 1 κεμπάπ, 1/2 ντομάτα κομμένη σε 3-4 κομμάτια, λίγο αγγούρι και ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα κεμπάπ: Βράζουμε τις φακές σε 500 ml νερό μέχρι να σπάσουν. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Σουρώνουμε.
Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε τον λιναρόσπορο και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας νερό. Αφήνουμε για 15΄-20΄. Χτυπάμε τη βρώμη για 10΄΄- 15΄΄ στο μπλέντερ να σπάσει. Σε λεκανάκι ανακατεύουμε τη φακή, τη βρώμη, τον λιναρόσπορο, το κρεμμύδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά και αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει. Απλώνουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC στον αέρα.

Βήμα 2

Για τις πίτες: Πλάθουμε 4 μακρόστενα κεμπάπ με το μείγμα της φακής. Απλώνουμε στο ταψάκι και τις ντομάτες αφού πρώτα τις μαρινάρουμε στο ελαιόλαδο, στο σκόρδο, προσθέτοντας αλάτι και ρίγανη. Τα ψήνουμε για 15'. Μαρινάρουμε σε ένα μπολ το αγγούρι στο ξίδι και αλατίζουμε. Ψήνουμε τις πίτες σε τηγάνι ελαφρώς λαδωμένες.

Βήμα 3

Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε στις πίτες από 1 κεμπάπ, 1/2 ντομάτα κομμένη σε 3-4 κομμάτια, λίγο αγγούρι και ραντίζουμε με λίγο λεμόνι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μ. Γεωργιάδης, Φωτογραφίες: Studio M.