babka_sokolatas_anoigma
clock icon
60'

Vegan babka σοκολάτας

Υλικά

    Μερίδες: 10

    Για το προζύμι

  • 75 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 10 γρ. άνθος καρύδας
  • 13,5 γρ. μαγιά νωπή
  • Για τη ζύμη

  • 307 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 48 γρ. άνθος καρύδας
  • 84 γρ. γάλα αμυγδάλου
  • 78 γρ. φυτικό βούτυρο
  • Για τη γέμιση σοκολάτας

  • 70 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 150 γρ. άνθος καρύδας
  • 90 γρ. σοκολάτα λιωμένη
  • 80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Φτιάχνουμε πεντανόστιμο vegan γεμιστό τσουρέκι babka που θα ικανοποιήσει και με το παραπάνω τους σοκολατόφιλους στο γιορτινό τραπέζι.

Προζύμι: Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (40°C). Ανακατεύουμε το άνθος καρύδας και τη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το άνθος καρύδας, το γάλα και το μείγμα μαγιάς και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο κα χτυπάμε περίπου για 15΄. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και το άνθος καρύδας και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και απλώνουμε σε αυτό λίγη γέμιση και σταγόνες σοκολάτας και τα τυλίγουμε σε ρολό. Τα χαράζουμε στη μέση, τα πλέκουμε σφιχτή πλεξούδα και τα τοποθετούμε σε ατομικά τσερκάκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Τα ψήνουμε στους 160°C για 20΄, μέχρι να ροδίσουν.

 

Συνταγή: Λίζα Βαβούρη (Yum-Guilt Free, Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9613374) — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph

Διαδικασία

Βήμα 1

Προζύμι: Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα (40°C). Ανακατεύουμε το άνθος καρύδας και τη μαγιά και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το άνθος καρύδας, το γάλα και το μείγμα μαγιάς και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το βούτυρο κα χτυπάμε περίπου για 15΄. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

Γέμιση: Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και το άνθος καρύδας και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα.

Βήμα 3

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 μπαλάκια. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και απλώνουμε σε αυτό λίγη γέμιση και σταγόνες σοκολάτας και τα τυλίγουμε σε ρολό. Τα χαράζουμε στη μέση, τα πλέκουμε σφιχτή πλεξούδα και τα τοποθετούμε σε ατομικά τσερκάκια. Τα αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα. Τα ψήνουμε στους 160°C για 20΄, μέχρι να ροδίσουν.

 

Συνταγή: Λίζα Βαβούρη (Yum-Guilt Free, Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ.: 210 9613374) — Styling: Κατερίνα Λυκουρέση — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photograph