Ένα νόστιμο vegan burger με τόφου και μανιτάρια, που θα λατρέψουν ακόμη και όσοι δεν είναι χορτοφάγοι.
Για το burger: Αλέθετε πολύ καλά στο μπλέντερ τα μανιτάρια, τα καρύδια ,το τόφου, τα κρεμμύδια και το άγριο ρύζι, μέχρι να γίνουν πολτός. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το μηλόξυδο, τη σόγια, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη διατροφική μαγιά.
Χτυπάτε στο μπλέντερ το παντζάρι μέχρι να γίνει κρέμα και το προσθέτετε στο μίγμα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη βρώμη και ανακατεύετε πάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα, που μπορείτε να πλάσετε. Πλάθετε 6 μπιφτέκια.
Σε ένα τηγάνι προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε σιγανή φωτιά, σκεπασμένα με καπάκι, γυρνώντας τα όποτε χρειάζεται, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά. 2-3 λεπτά πριν τα αποσύρετε από τη φωτιά τοποθετείτε μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι και σκεπάζετε ξανά με το καπάκι.
Για τις στριφογυριστές πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες ώστε να φύγουν τα χώματα και περνάτε κατά μήκος της κάθε πατάτας ένα ξυλάκι. Με πολλή προσοχή κόβετε την πατάτα στριφογυρίζοντας την μέχρι να πάρει το σχήμα ακορντεόν. Αλείφετε τις πατάτες με το γάλα σόγιας και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Για το σερβίρισμα: Συνθέτετε τα burger τοποθετώντας σως στα ψωμάκια, σαλάτα μεσκλάν, μια φέτα ντομάτα, από μισό αβοκάντο σε φέτες και στη μέση το ζουμερό vegan μπιφτέκι. Συνοδεύετε με τις στριφογυριστές πατάτες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το burger: Αλέθετε πολύ καλά στο μπλέντερ τα μανιτάρια, τα καρύδια ,το τόφου, τα κρεμμύδια και το άγριο ρύζι, μέχρι να γίνουν πολτός. Αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το μηλόξυδο, τη σόγια, τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο ψιλοκομμένο και τη διατροφική μαγιά.
Βήμα 2
Χτυπάτε στο μπλέντερ το παντζάρι μέχρι να γίνει κρέμα και το προσθέτετε στο μίγμα. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε τη βρώμη και ανακατεύετε πάλι μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα, που μπορείτε να πλάσετε. Πλάθετε 6 μπιφτέκια.
Βήμα 3
Σε ένα τηγάνι προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τα ψήνετε σε σιγανή φωτιά, σκεπασμένα με καπάκι, γυρνώντας τα όποτε χρειάζεται, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα εξωτερικά και να ψηθούν εσωτερικά. 2-3 λεπτά πριν τα αποσύρετε από τη φωτιά τοποθετείτε μια φέτα τυρί πάνω σε κάθε μπιφτέκι και σκεπάζετε ξανά με το καπάκι.
Βήμα 4
Για τις στριφογυριστές πατάτες: Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες ώστε να φύγουν τα χώματα και περνάτε κατά μήκος της κάθε πατάτας ένα ξυλάκι. Με πολλή προσοχή κόβετε την πατάτα στριφογυρίζοντας την μέχρι να πάρει το σχήμα ακορντεόν. Αλείφετε τις πατάτες με το γάλα σόγιας και πασπαλίζετε με τα μπαχαρικά.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε τις πατάτες σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τις ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βήμα 6
Για το σερβίρισμα: Συνθέτετε τα burger τοποθετώντας σως στα ψωμάκια, σαλάτα μεσκλάν, μια φέτα ντομάτα, από μισό αβοκάντο σε φέτες και στη μέση το ζουμερό vegan μπιφτέκι. Συνοδεύετε με τις στριφογυριστές πατάτες.