vasilopita me roumi
clock icon
1:30'

Βασιλόπιτα με ρούμι

Υλικά

    Για το κέικ

  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 55γρ. ζάχαρη καστανή
  • 20γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κoυτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 220ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 180ml κρέμα γάλακτος
  • 60ml μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 225γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους αβγών
  • Για το σιρόπι

  • 70γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 60ml νερό
  • 200γρ. ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 180ml μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Η Madame Ginger Mαριλού Παντάκη ετοιμάζει ένα αφράτο, βουτυρένιο κέικ με μαύρο ρούμι που μεταμορφώνεται στη νέα αγαπημένη boozy βασιλόπιτα.

Κέικ: Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας.
Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε πρώτα το μίγμα γιαουρτιού και στη συνέχεια, τα αβγά και τους κρόκους, ένα-ένα, χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι, χτυπώντας ίσα-ίσα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί.
Κλείνουμε το μίξερ, ανακατεύουμε απαλά το μίγμα με σπάτουλα και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Για να ελέγξουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα του και αν βγει καθαρό, έχει ψηθεί σωστά.
Οσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντας να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για 40 λεπτά. Τυλίγουμε ένα γούρι ή νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του κέικ.
Σκουπίζουμε το εσωτερικό της φόρμας στην οποία ψήσαμε το κέικ και ξαναεφαρμόζουμε προσεκτικά το κρύο κέικ μέσα. Τρυπάμε το κέικ (μέσα στη φόρμα) με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύνουμε με το σιρόπι (λίγο-λίγο) μέχρι να το πάρει όλο. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 1 ώρα και ξανααναποδογυρίζουμε το σιροπιασμένο κέικ σε πιατέλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κέικ: Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας.

Βήμα 2

Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε πρώτα το μίγμα γιαουρτιού και στη συνέχεια, τα αβγά και τους κρόκους, ένα-ένα, χτυπώντας καλά. Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι, χτυπώντας ίσα-ίσα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί.

Βήμα 3

Κλείνουμε το μίξερ, ανακατεύουμε απαλά το μίγμα με σπάτουλα και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά. Για να ελέγξουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα του και αν βγει καθαρό, έχει ψηθεί σωστά.

Βήμα 4

Οσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας. Ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντας να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για 40 λεπτά. Τυλίγουμε ένα γούρι ή νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του κέικ.

Βήμα 5

Σκουπίζουμε το εσωτερικό της φόρμας στην οποία ψήσαμε το κέικ και ξαναεφαρμόζουμε προσεκτικά το κρύο κέικ μέσα. Τρυπάμε το κέικ (μέσα στη φόρμα) με μια οδοντογλυφίδα. Περιχύνουμε με το σιρόπι (λίγο-λίγο) μέχρι να το πάρει όλο. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 1 ώρα και ξανααναποδογυρίζουμε το σιροπιασμένο κέικ σε πιατέλα.