20181228142900_vasilopita
clock icon
1:10'

Βασιλόπιτα με καρύδια και καστανή ζάχαρη

Υλικά

  • 8 κρόκους αβγών
  • 2 αβγά ολόκληρα
  • 325γρ. ζάχαρη καστανή
  • 175γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 5γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 105γρ. μαργαρίνη με βούτυρο λιωμένο
  • 100γρ. καρύδια, σε κομμάτια
  • 1 στικ βανίλιας ανοιγμένη κατά μήκος στη μέση
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα

Η καστανή ζάχαρη, τα καρύδια, η βανίλια και η κανέλα δίνουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση σε αυτή την πίτα. Μην ξεχάσετε να της βάλετε φλουρί!

Σε ένα σκεύος λιώνετε το βούτυρο. Ξύνετε τα σποράκια από τη βανίλια με ένα μαχαιράκι και τα ρίχνετε σε ένα άλλο σκεύος. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αβγά και τη βανίλια και ανακατεύετε τα υλικά σας με σύρμα. Έπειτα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ενσωματωθεί κι αυτή στο μίγμα.
Στη συνέχεια, ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε πάλι το μίγμα σας, ρίχνετε τα καρύδια και αδειάζετε το τελικό μίγμα σε αντικολλητική φόρμα. Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, θα πρέπει να τη βουτυρώσετε και να την αλευρώσετε πριν τοποθετήσετε μέσα τη βασιλόπιτα. Καλό είναι να αφήσετε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου πριν το ψήσετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τυλίγετε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο. Ψήνετε τη βασιλόπιτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο).
Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα σκεύος λιώνετε το βούτυρο. Ξύνετε τα σποράκια από τη βανίλια με ένα μαχαιράκι και τα ρίχνετε σε ένα άλλο σκεύος. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τους κρόκους, τα αβγά και τη βανίλια και ανακατεύετε τα υλικά σας με σύρμα. Έπειτα προσθέτετε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε να ενσωματωθεί κι αυτή στο μίγμα.

Βήμα 2

Στη συνέχεια, ρίχνετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα και ανακατεύετε. Τέλος, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύετε πάλι το μίγμα σας, ρίχνετε τα καρύδια και αδειάζετε το τελικό μίγμα σε αντικολλητική φόρμα. Αν δεν έχετε αντικολλητική φόρμα, θα πρέπει να τη βουτυρώσετε και να την αλευρώσετε πριν τοποθετήσετε μέσα τη βασιλόπιτα. Καλό είναι να αφήσετε το μίγμα να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου πριν το ψήσετε.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τυλίγετε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βυθίζετε σε τυχαίο σημείο. Ψήνετε τη βασιλόπιτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου (ανάλογα το φούρνο).

Βήμα 4

Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και την πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη πριν τη σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb