20181227160540_VASILOPITA-CAKE-me-apoksiramena-frouta-k-krema-kastano
clock icon
1:30'

Βασιλόπιτα κέικ με αποξηραμένα φρούτα και κρέμα κάστανου

Υλικά

    Για το κέικ

  • 170γρ. μαργαρίνη ή βούτυρο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 260γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 100γρ. σταφίδες μαύρες και ξανθές
  • 100γρ. κράνμπερις
  • 4 κουτ. σούπας γάλα
  • 1 κουτ. σούπας μπράντι
  • Για την κρέμα

  • 400γρ. κρέμα φυτική
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150γρ. κρέμα κάστανου (έτοιμη στα σούπερ μάρκετ)
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη
  • Για το γλάσο

  • 2 ασπράδια αβγών
  • 250γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • ½ κουτ. γλυκού βανιλίνη
  • καραμελάκια σε διάφορα χρώματα για τη διακόσμηση

Ένα πλούσιο κέικ με σταφίδες και κράνμπερις, γεμιστό με αφράτη κρέμα κάστανου και περιχυμένο από πάνω με ολόλευκο γλάσο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Ανακατεύετε τις σταφίδες και τα κράνμπερις με το μπράντι για να μην κολλάνε μεταξύ τους. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό τη μαργαρίνη με το βούτυρο και τη ζάχαρη να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
Αδειάζετε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διάμετρο περίπου 22εκ. (χωρίς τρύπα στη μέση) και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
Για την κρέμα: Χτυπάτε τη φυτική κρέμα καλά παγωμένη με τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλίνη σε σφιχτή σαντιγί. Χτυπάτε με αβγοδάρτη καλά την κρέμα κάστανου για να αφρατέψει και την ενώνετε μαλακά με τη σαντιγί με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μη σπάσετε τον όγκο της.
Για το γλάσο: Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα, την κόβετε στη μέση και απλώνετε στον ένα δίσκο την κρέμα. Τοποθετείτε τον δεύτερο δίσκο επάνω και αλείφετ με το γλάσο. Μπορείτε να στολίσετε με μικρά καραμελάκια σε διάφορα χρώματα. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να κρύψετε κάτω από τη βασιλόπιτα το φλουρί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Ανακατεύετε τις σταφίδες και τα κράνμπερις με το μπράντι για να μην κολλάνε μεταξύ τους. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μίξερ με το φτερό τη μαργαρίνη με το βούτυρο και τη ζάχαρη να ασπρίσει και να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα. Προσθέτετε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν. Προσθέτετε τις σταφίδες και τα κράνμπερις και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.

Βήμα 3

Αδειάζετε το μίγμα σε μία βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με διάμετρο περίπου 22εκ. (χωρίς τρύπα στη μέση) και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Βήμα 4

Για την κρέμα: Χτυπάτε τη φυτική κρέμα καλά παγωμένη με τη ζάχαρη άχνη και τη βανιλίνη σε σφιχτή σαντιγί. Χτυπάτε με αβγοδάρτη καλά την κρέμα κάστανου για να αφρατέψει και την ενώνετε μαλακά με τη σαντιγί με μια σπάτουλα, προσέχοντας να μη σπάσετε τον όγκο της.

Βήμα 5

Για το γλάσο: Χτυπάτε στο μίξερ με το σύρμα όλα τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 6

Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα, την κόβετε στη μέση και απλώνετε στον ένα δίσκο την κρέμα. Τοποθετείτε τον δεύτερο δίσκο επάνω και αλείφετ με το γλάσο. Μπορείτε να στολίσετε με μικρά καραμελάκια σε διάφορα χρώματα. Και φυσικά, μην ξεχάσετε να κρύψετε κάτω από τη βασιλόπιτα το φλουρί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb