tsoureki-giotis
clock icon
1:10'

Τσουρέκι

Υλικά

  • 1 κιλό (8 φλιτζάνια τσαγιού) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 2 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 200 γρ. (1 φλιτζάνι τσαγιού) ζάχαρη
  • 150 γρ. (¾ φλιτζανι τσαγιού) βούτυρο λιωμένο ή μαργαρίνη
  • 120 ml (2/3 φλιτζάνι τσαγιού) γάλα
  • 7 αβγά (με 1 αβγό από αυτά θα αλείψετε τα τσουρέκια)
  • 7 γρ. (1½ κουτ. γλυκού κοφτό) αλάτι
  • 3-4 κουτ. γλυκού κοφτά μαχλέπι
  • ξύσμα από 1½ λεμόνι ή πορτοκάλι

Κλασικό και αγαπημένο τσουρέκι για το Πάσχα, με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ.

Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε χλιαρό γάλα (περίπου 35οC). Προσθέτετε ½ φλιτζάνι τσαγιού Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε το μίγμα και το αφήνετε σκεπασμένο με πετσέτα σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα μπολ χτυπάτε 6 αβγά, προσθέτετε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα και το μίγμα Μαγιάς. Προσθέτετε το Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε 2 λωρίδες, τις στρίβετε και τις πλέκετε κοτσίδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε 2 βουτυρωμένα ταψιά και τα αφήνετε σκεπασμένα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Χτυπάτε το αβγό που κρατήσατε και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά περίπου.

Διαδικασία

Βήμα 1

Διαλύετε τη Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ σε χλιαρό γάλα (περίπου 35οC). Προσθέτετε ½ φλιτζάνι τσαγιού Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ. Ανακατεύετε το μίγμα και το αφήνετε σκεπασμένο με πετσέτα σε χλιαρό μέρος για μισή ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ χτυπάτε 6 αβγά, προσθέτετε τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, το αλάτι, το μαχλέπι, το ξύσμα και το μίγμα Μαγιάς. Προσθέτετε το Αλεύρι για Όλες Τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και ζυμώνετε μέχρι να γίνει λεία η ζύμη. Αφήνετε το μπολ σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη ή πετσέτα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 3

Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και πλάθετε 2 λωρίδες, τις στρίβετε και τις πλέκετε κοτσίδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε 2 βουτυρωμένα ταψιά και τα αφήνετε σκεπασμένα σε χλιαρό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Βήμα 4

Χτυπάτε το αβγό που κρατήσατε και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα ψήνετε στους 200οC για 30 λεπτά περίπου.