Μια εντυπωσιακή και απίστευτα λαχταριστή τούρτα που αντικαθιστά το παντεσπάνι με τραγανό, σιροπιασμένο κανταΐφι και γεμίζεται με μια πολύ αρωματική κρέμα λάιμ.
Υλικά
- 250γρ. φύλλο κανταΐφι
- 75γρ. φιστίκια Αιγίνης
- 100γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
- 1½ φλιτζάνι νερό
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
- 500ml γάλα φρέσκο
- 3 κρόκοι αβγών
- ξύσμα και χυμός από 1 λάιμ
- ½ βανίλια στικ (τα σποράκια) ή 2 καψουλάκια βανιλίνη
- 80γρ. ζάχαρη
- 80γρ. κορν φλάουρ
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 3-4 κουτ. σούπας γλυκό του κουταλιού βύσσινο στραγγισμένο από το σιρόπι
- λίγη ψίχα από φιστίκι Αιγίνης, χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
Για την κρέμα
Για τη διακόσμηση
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την κρέμα από την προηγούμενη για να δέσει καλά. Πρώτα φτιάχνετε την πατισερί: Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τα σποράκια της βανίλιας και το ξύσμα του λάιμ πάνω σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Αραιώνετε με το χυμό του λάιμ παίρνετε από την κατσαρόλα με κουτάλα λίγο γάλα το προσθέτετε στο μίγμα σας να αραιώσει και μετά, το ρίχνετε όλο μαζί στην κατσαρόλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει βράση και να πήξει η κρέμα. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να κρυώσει, αλλά σκεπάζετε την επιφάνειά της με μεμβράνη πλαστική για να μην πιάσει πέτσα.
Βήμα 2
Για την τούρτα, ετοιμάζετε πρώτα το σιρόπι βράζοντας σε κατσαρολάκι το νερό με τη ζάχαρη και τη λεμονόφλουδα για 7 λεπτά. Ρίχνετε το χυμό του λεμονιού και μετά από 1 λεπτό τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και ετοιμάζετε το κανταΐφι. Αφρατεύετε το κανταΐφι ξαίνοντάς τις ίνες ώστε να ξεκολλήσουν μεταξύ τους. Βουτάτε τα χέρια στο λιωμένο βούτυρο και αφού δουλέψετε λίγο το κανταΐφι, το μοιράζετε ομοιόμορφα σε δύο ταψάκια. Πασπαλίζετε με το τριμμένο φιστίκι και ψήνετε τους δίσκους στο φούρνο για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βήμα 4
Ξεφουρνίζετε τα κανταΐφια και αμέσως τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι κουταλίτσα κουταλίτσα. Τον ένα δίσκο τον σιροπιάζετε ελάχιστα. Αφήνετε να κρυώσουν και στο μεταξύ ολοκληρώνετε την κρέμα.
Βήμα 5
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγί. Αφαιρείτε την πλαστική μεμβράνη από την πατισερί και τη χτυπάτε κι αυτή για λίγο με μίξερ χειρός να αφρατέψει. Ύστερα προσθέτετε μέσα της την σαντιγί και ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα να ενσωματωθεί και να γίνει αφράτη. Τη μεταφέρετε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Βήμα 6
Όταν θέλετε να σερβίρετε μεταφέρετε προσεκτικά τον πιο σιροπιασμένο δίσκο κανταΐφι σε πιατέλα και στρώνετε πάνω του τη μισή κρέμα δημιουργώντας ροζέτες. Σκεπάζετε με το δεύτερο δίσκο και απλώνετε πάνω του την υπόλοιπη κρέμα, δημιουργώντας επίσης ροζέτες. Διακοσμείτε με λίγο στραγγισμένο γλυκό βύσσινο, πασπαλίζετε με φιστίκι Αιγίνης και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή