Η θεά σοκολάτα σε αυτή την τούρτα αποθεώνεται κυριολεκτικά. Μην σας φοβίζει το εύρος της συνταγής, απλώς προσπαθώ να είμαι πολύ αναλυτική. Είναι ότι πιο αφράτο, σοκολατένιο και νόστιμο μπορείτε να φανταστείτε. Και ανάλαφρο επίσης, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Φτιάξτε τη στην πρώτη ευκαιρία για τους αγαπημένους σας.
Υλικά
- 100γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 50γρ. βούτυρο
- 2 αβγά
- 125γρ. ζάχαρη
- 50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 15γρ. κακάο σε σκόνη
- 3 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
- 300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 4 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
- 150ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
- 250γρ. βύσσινα από κομπόστα σε κονσέρβα, βουτηγμένα αποβραδίς σε λικέρ βύσσινο, στραγγισμένα και κομμένα στη μέση για τη γέμιση
Για τη σοκολατένια βάση
Για τη μους
Tips
- Πριν ντύσετε με τη λαδόκολλα το ταψί σας, βρέξτε τη και τσαλακώστε τη για να γίνει πιο «υπάκουη» και να στρωθεί πιο εύκολα. --Όταν χτυπάτε την κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι πολύ παγωμένη (τη βγάζετε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
- Tο μπεν μαρί είναι μέθοδος λιωσίματος της σοκολάτας σύμφωνα με το οποίο βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη σοκολάτα μας και μετά σε ένα μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει.
Διαδικασία
Βήμα 1
Φτιάχνετε τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Στρώνετε με ένα κομμάτι λαδόκολλας τον πάτο μιας ανοιγόμενης φόρμας με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 22εκ.
Βήμα 2
Λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων (λίγο λίγο για να μην καεί). Ανακατεύετε κι αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το μίγμα.
Βήμα 3
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να πήξει. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ κι ενσωματώνετε το μίγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Βήμα 4
Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά σιγά με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο στο μίγμα ανακατεύοντας πάντα με τη σπάτουλα μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό. Τον αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κέικ να κάνει σκασίματα. Μέσα πρέπει να μείνει ελαφρώς υγρό.
Βήμα 5
Ετοιμάζετε τη μους: Λιώνετε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ανακατεύετε μέσα τους κρόκους. Ξεχωριστά χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Την αδειάζετε στο μίγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε με απαλές κινήσεις.
Βήμα 6
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στη μους με απαλές κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας.
Βήμα 7
Φτιάχνετε την τούρτα: Αφού κρυώσει το κέικ εντελώς, το ξεφορμάρετε και πετάτε τη λαδόκολλα. Βάζετε το τσέρκι σε πιατέλα σερβιρίσματος και ντύνετε το εσωτερικό του με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Βήμα 8
Αναποδογυρίζετε μέσα τη βάση της τούρτας, πιέζοντάς την ελαφρώς. Την τρυπάτε παντού με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και με ένα κουτάλι τη βρέχετε με το λικέρ. Κάνετε από πάνω μια στρώση με κομμένα στη μέση βύσσινα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Βήμα 9
Απλώνετε τη μους πάνω από τα βύσσινα, ισιώνετε την επιφάνειά του με μαχαίρι και αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Πριν σερβίρετε αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι και τη λαδόκολλα.