Μια εντυπωσιακή τούρτα με κρέμα γιαουρτιού, που θα σάς βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε γιορτή ή γενέθλια.
Τούρτα με αρωματική κρέμα γιαουρτιού, σιροπιαστά δαμάσκηνα και τριμμένη σοκολάτα
Υλικά
- 2 παντεσπάνια στρογγυλά, έτοιμα
- 400γρ. γιαούρτι σουρωτό
- 30 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- 150γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 200γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού
- 4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 10 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
- 1½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
- 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
- 10 κερασάκια φρουί γλασέ
- 1 κουτάκι ζαχαρωμένα φρούτα, ψιλοκομμένα (κόντιτα)
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζετε τα δαμάσκηνα να βράσουν σε ένα ποτήρι νερό μαζί με το ξυλάκι της κανέλας, τα γαρίφαλα, τη ζάχαρη και το κονιάκ. Τα μαγειρεύετε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσουν καλά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα σουρώνετε και κρατάτε το σιρόπι τους χωριστά.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ και με τη βοήθεια του τρίφτη ξύνετε την κουβερτούρα σε τρίμματα. Σε ένα μικρό μπολ ρίχνετε το ξύσμα λεμονιού και τις τέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να περιμένουν.
Βήμα 3
Χτυπάτε στο μίξερ σας την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί. Ρίχνετε μέσα σιγά σιγά και σταθερά το σουρωτό γιαούρτι. Τέλος, προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού ανακατεμένο με τη ζάχαρη άχνη.
Βήμα 4
Παίρνετε μια μεγάλη στρογγυλή πιατέλα και βάζετε το πρώτο παντεσπάνι. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας το μουλιάζετε με αρκετές κουταλιές σιρόπι από τα δαμάσκηνα. Απλώνετε από πάνω του την κρέμα γιαουρτιού που ετοιμάσατε σε πάχος 1εκ. περίπου. Γεμίζετε την επιφάνεια με τα βρασμένα δαμάσκηνα πιέζοντάς τα ελαφρά μέσα στην κρέμα. Αλείφετε από πάνω λίγη κρέμα γιαουρτιού ακόμη και ακουμπάτε απαλά το δεύτερο παντεσπάνι. Το περιχύνετε με αρκετές κουταλιές από το σιρόπι δαμάσκηνου.
Βήμα 5
Αλείφετε στην πάνω επιφάνεια αρκετή κρέμα γιαουρτιού μέχρι να γίνει λεία και άσπρη. Κάνετε το ίδιο και γύρω γύρω. Βάζετε την τούρτα να κρυώσει καλά στο ψυγείο. Λίγο πριν από το σερβίρισμα τη βγάζετε, την πασπαλίζετε με την τριμμένη κουβερτούρα, διακοσμείτε με τα κερασάκια και σκορπάτε τα ψιλοκομμένα, ζαχαρωμένα φρούτα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb