tourta-cheesecake-karamela
clock icon
30'

Τούρτα cheesecake καραμέλα

Υλικά

  • 260γρ. μπισκότα ολικής άλεσης τριμμένα
  • 100γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 900γρ. τυρί κρέμα
  • 10γρ. ζελατίνη σε σκόνη
  • ½ φλιτζάνι έτοιμο σιρόπι καραμέλας
  • 200ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 15 καραμέλες γάλακτος
  • 70γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή

Το κλασικό κι αγαπημένο cheesecake συναντά την καραμέλα, δίνοντας μια τούρτα απίστευτα λαχταριστή!

Κρατάτε 4 κουτ. σούπας τριμμένο μπισκότο στην άκρη και αναμιγνύετε το υπόλοιπο με την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο, φτιάχνοντας ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο. Στρώνετε με αυτό το μίγμα τη βάση μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμ. 22εκ., πιέζοντας με το χέρι να γίνει συμπαγής. Την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει.

Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό και αφήνετε να φουσκώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε επιφάνεια εργασίας τις καραμέλες σε πολύ μικρά κυβάκια. Ζεσταίνετε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύετε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη, ανακατεύοντας ζωηρά.

Βάζετε στο μίξερ το τυρί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το σιρόπι καραμέλας και τη διαλυμένη ζελατίνη να χτυπηθούν, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε τα κυβάκια της καραμέλας και ανακατεύετε με σπάτουλα.

Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε την τούρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με το τριμμένο μπισκότο που κρατήσατε και διακοσμείτε με φλούδες λευκής σοκολάτας, τις οποίες κόβετε με το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες, και με μερικά κυβάκια καραμέλας ακόμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρατάτε 4 κουτ. σούπας τριμμένο μπισκότο στην άκρη και αναμιγνύετε το υπόλοιπο με την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο, φτιάχνοντας ένα μίγμα σαν βρεγμένη άμμο. Στρώνετε με αυτό το μίγμα τη βάση μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμ. 22εκ., πιέζοντας με το χέρι να γίνει συμπαγής. Την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 10 λεπτά και αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 2

Μουλιάζετε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό και αφήνετε να φουσκώσει. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε σε επιφάνεια εργασίας τις καραμέλες σε πολύ μικρά κυβάκια. Ζεσταίνετε λίγη από την κρέμα γάλακτος σε ένα μπρίκι και διαλύετε μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη, ανακατεύοντας ζωηρά.

Βήμα 3

Βάζετε στο μίξερ το τυρί με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος, το σιρόπι καραμέλας και τη διαλυμένη ζελατίνη να χτυπηθούν, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ, προσθέτετε τα κυβάκια της καραμέλας και ανακατεύετε με σπάτουλα.

Βήμα 4

Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα πάνω από τη μπισκοτένια βάση και αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Βήμα 5

Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε την τούρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζετε με το τριμμένο μπισκότο που κρατήσατε και διακοσμείτε με φλούδες λευκής σοκολάτας, τις οποίες κόβετε με το εργαλείο που καθαρίζετε τις πατάτες, και με μερικά κυβάκια καραμέλας ακόμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb