TORTIGLIONI_karamelwmena_kremmydia
clock icon
50'

Tορτιλιόνι με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάρι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. Tortiglioni ή Rigatoni
  • 6-8 μεσαία ξερά κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 80 ml παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • αλάτι, πιπέρι
  • 100 γρ. τριμμένο Πεκορίνο Ρομάνο (προαιρετικά)

Η συνταγή της σάλτσας με καραμελωμένα κρεμμύδια και κουκουνάρι είναι δικιάς μου έμπνευσης, και σχεδιάστηκε για να συνδυάσει το βαθύ μέλωμα του κρεμμυδιού με την ανάλαφρη τραγανότητα του καβουρντισμένου κουκουναριού.

Καραμελώνετε τα κρεμμύδια: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει σε μεσαία ένταση, ρίχνετε τα κρεμμύδια, ανακατεύετε και σε 3 λεπτά χαμηλώνετε την ένταση στο ελάχιστο (στο 1). Κάθε 5’ λεπτά ανακατεύετε τα κρεμμύδια που μαραίνονται σιγά-σιγά καραμελώνοντας σταδιακά μόνα τους. Στα 15-20’ όταν έχουν πάρει χρώμα και έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτετε το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πάλι ανά πεντάλεπτο, προσέχοντας να μην αρχίσουν να καίγονται. Ιδανικά θα τ’ αφήσετε μέχρι 35’-40’ να σιγομελώνουν στο 1. Αν όμως δείτε ότι αρχίζουν να καίγονται πιο πριν, απλά κλείνετε το μάτι και σταματάτε το αργό σοτάρισμα.

Καβουρντίζετε τα κουκουνάρια: Σε παράλληλη διαδικασία, βάζετε ένα άλλο μικρό τηγάνι να κάψει σε χαμηλή ένταση και ρίχνετε τα κουκουνάρια να πάρουν χρώμα για 3’ περίπου προσέχοντας να τα ανακατέψετε στο μεσοδιάστημα για να καβουρντιστούν από παντού. Θέλει προσοχή να μην σας ξεφύγει γιατί καίγονται πολύ εύκολα, αν τα ξεχάσετε ένα λεπτό παραπάνω. Τα αφήνετε σε ένα μπολάκι μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

Βράζετε τα ζυμαρικά: Όταν τα κρεμμύδια είναι στα 25’-30’ σοταρίσματος, σε μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό, προσθέτετε αλάτι αφού βέβαια το νερό έχει πάρει βράση. Μόλις καταλαγιάσει ο κοχλασμός, ρίχνετε τα Tortiglioni και ανακατεύετε κάθε τόσο, κυρίως τα πρώτα 2-3 λεπτά. Στα 12 λεπτά είναι έτοιμα.

Ρίχνετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ολοκληρώνετε: Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, είτε τα σουρώνετε (κρατώντας ένα ποτήρι απ’ το νερό τους για πιθανό φρεσκάρισμα μετά), είτε τα ρίχνετε κατευθείαν με κουτάλα σουρώματος στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύετε και προσθέτετε τα καβουρντισμένα κουκουνάρια.

Σερβίρισμα: Σερβίρετε προσθέτοντας κατά βούληση τριμμένο πεκορίνο Ρομάνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Καραμελώνετε τα κρεμμύδια: Σε μεγάλο τηγάνι βάζετε το λάδι να κάψει σε μεσαία ένταση, ρίχνετε τα κρεμμύδια, ανακατεύετε και σε 3 λεπτά χαμηλώνετε την ένταση στο ελάχιστο (στο 1). Κάθε 5’ λεπτά ανακατεύετε τα κρεμμύδια που μαραίνονται σιγά-σιγά καραμελώνοντας σταδιακά μόνα τους. Στα 15-20’ όταν έχουν πάρει χρώμα και έχουν μαραθεί αρκετά, προσθέτετε το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πάλι ανά πεντάλεπτο, προσέχοντας να μην αρχίσουν να καίγονται. Ιδανικά θα τ’ αφήσετε μέχρι 35’-40’ να σιγομελώνουν στο 1. Αν όμως δείτε ότι αρχίζουν να καίγονται πιο πριν, απλά κλείνετε το μάτι και σταματάτε το αργό σοτάρισμα.

Βήμα 2

Καβουρντίζετε τα κουκουνάρια: Σε παράλληλη διαδικασία, βάζετε ένα άλλο μικρό τηγάνι να κάψει σε χαμηλή ένταση και ρίχνετε τα κουκουνάρια να πάρουν χρώμα για 3’ περίπου προσέχοντας να τα ανακατέψετε στο μεσοδιάστημα για να καβουρντιστούν από παντού. Θέλει προσοχή να μην σας ξεφύγει γιατί καίγονται πολύ εύκολα, αν τα ξεχάσετε ένα λεπτό παραπάνω. Τα αφήνετε σε ένα μπολάκι μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

Βήμα 3

Βράζετε τα ζυμαρικά: Όταν τα κρεμμύδια είναι στα 25’-30’ σοταρίσματος, σε μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4-5 λίτρα νερό, προσθέτετε αλάτι αφού βέβαια το νερό έχει πάρει βράση. Μόλις καταλαγιάσει ο κοχλασμός, ρίχνετε τα Tortiglioni και ανακατεύετε κάθε τόσο, κυρίως τα πρώτα 2-3 λεπτά. Στα 12 λεπτά είναι έτοιμα.

Βήμα 4

Ρίχνετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ολοκληρώνετε: Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, είτε τα σουρώνετε (κρατώντας ένα ποτήρι απ’ το νερό τους για πιθανό φρεσκάρισμα μετά), είτε τα ρίχνετε κατευθείαν με κουτάλα σουρώματος στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Τα ανακατεύετε και προσθέτετε τα καβουρντισμένα κουκουνάρια.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Σερβίρετε προσθέτοντας κατά βούληση τριμμένο πεκορίνο Ρομάνο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.