tortiglioni_gorgonzola_karidia_anoigma
clock icon
30'

Τορτιλιόνι ή ριγκατόνι με γκοργκονζόλα και καρύδια

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 300 γρ. τορτιλιόνε ή ριγκατόνι
  • 150 γρ. τυρί Gorgonzola κομμένη σε κομμάτια
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 36%
  • 50 γρ. καρύδια μέτρια κομμένα με το μαχαίρι
  • αλάτι, πιπέρι τριφτό φρέσκο

Η συνταγή Tortiglione con gorgonzola e noci είναι άλλο ένα παράδειγμα της λιτής κομψότητας της Ιταλικής κουζίνας, όπου με τέσσερα μόνον εξαιρετικά υλικά, δημιουργείται μαγειρική μαγεία μέσα από τον απλό συνδυασμό τους!

Ετοιμάζετε τα καρύδια: Μαζεύετε τα υλικά (δεν είναι δα και τόσα πολλά!) και κόβετε το καρύδι με το μαχαίρι σε κομμάτια που να τα νιώθετε στο στόμα. Κόβετε την γκοργκονζόλα επίσης σε κομμάτια.

Βράζετε τα ζυμαρικά: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό να βράσει σκεπασμένη (για να μην χάνεται ενέργεια). Αφού βράσει αφαιρείτε το καπάκι. Ρίχνετε μέσα μια γερή χούφτα αλάτι (περίπου 1 κ.σ.) και αφού κοχλάσει ρίχνετε τα ζυμαρικά. Βάζετε το χρονόμετρο να τρέχει, για να μην σας ξεφύγουν. Κάθε τόσο ανακατεύετε. Όταν γίνουν θα τα ενσωματώσετε στη σάλτσα.

Ετοιμάζετε την σάλτσα: Βάζετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος (περ. 50 γρ.) σε μεγάλο τηγάνι και σε ήπια ένταση. Ρίχνετε τα κομμάτια της γκοργκονζόλας και ανακατεύετε να λιώσει σταδιακά. Προσοχή στην ένταση του ματιού να είναι κάτω απ’ τη μέση, ώστε η διαδικασία να γίνει ήπια.

Όταν λιώσει η γκοργονζόλα (σε 1-2 λεπτά) και ενσωματωθεί με την κρέμα ρίχνετε και τα καρύδια και ανακατεύετε. Κλείνετε το μάτι και αφήνετε την σάλτσα η οποία θα πήξει πολύ. Περιμένετε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα τα ζυμαρικά, δύο λεπτά πριν για να την αραιώσετε.

Αραιώνετε την σάλτσα και ενσωματώνετε τα ζυμαρικά: Δυο λεπτά πριν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, ανάβετε πάλι το μάτι και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας (50 γρ.) για να αραιώσει την σάλτσα ώστε να μπορεί να καλύψει καλά τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε. Καθώς τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα.

Εμείς προτιμάμε αντί να μπείτε σε διαδικασία σουρώματος, να τα βάλετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα με διχτυωτή κουτάλα. Η ποσότητα του νερού που θα πέσει χωρίς να το θέλετε είναι αρκετή για να βοηθήσει την σάλτσα να έρθει εκεί που πρέπει. Ανακατεύετε καλά και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Σερβίρισμα: Το μόνο που χρειάζονται τα τορτιλιόνε σας είναι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Σε περίπτωση δεύτερου πιάτου ρίξτε μέσα στο τηγάνι και λίγο νερό απ’ το βράσιμο των ζυμαρικών για να αναζωογονήσετε την σάλτσα και την υφή τους.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα καρύδια: Μαζεύετε τα υλικά (δεν είναι δα και τόσα πολλά!) και κόβετε το καρύδι με το μαχαίρι σε κομμάτια που να τα νιώθετε στο στόμα. Κόβετε την γκοργκονζόλα επίσης σε κομμάτια.

Βήμα 2

Βράζετε τα ζυμαρικά: Βάζετε μια μεγάλη κατσαρόλα με τουλάχιστον 4 λίτρα νερό να βράσει σκεπασμένη (για να μην χάνεται ενέργεια). Αφού βράσει αφαιρείτε το καπάκι. Ρίχνετε μέσα μια γερή χούφτα αλάτι (περίπου 1 κ.σ.) και αφού κοχλάσει ρίχνετε τα ζυμαρικά. Βάζετε το χρονόμετρο να τρέχει, για να μην σας ξεφύγουν. Κάθε τόσο ανακατεύετε. Όταν γίνουν θα τα ενσωματώσετε στη σάλτσα.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε την σάλτσα: Βάζετε τη μισή ποσότητα κρέμας γάλακτος (περ. 50 γρ.) σε μεγάλο τηγάνι και σε ήπια ένταση. Ρίχνετε τα κομμάτια της γκοργκονζόλας και ανακατεύετε να λιώσει σταδιακά. Προσοχή στην ένταση του ματιού να είναι κάτω απ’ τη μέση, ώστε η διαδικασία να γίνει ήπια.

Όταν λιώσει η γκοργονζόλα (σε 1-2 λεπτά) και ενσωματωθεί με την κρέμα ρίχνετε και τα καρύδια και ανακατεύετε. Κλείνετε το μάτι και αφήνετε την σάλτσα η οποία θα πήξει πολύ. Περιμένετε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα τα ζυμαρικά, δύο λεπτά πριν για να την αραιώσετε.

Βήμα 4

Αραιώνετε την σάλτσα και ενσωματώνετε τα ζυμαρικά: Δυο λεπτά πριν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, ανάβετε πάλι το μάτι και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας (50 γρ.) για να αραιώσει την σάλτσα ώστε να μπορεί να καλύψει καλά τα ζυμαρικά. Ανακατεύετε. Καθώς τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα ρίχνετε μέσα στο τηγάνι με την σάλτσα.

Εμείς προτιμάμε αντί να μπείτε σε διαδικασία σουρώματος, να τα βάλετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα με διχτυωτή κουτάλα. Η ποσότητα του νερού που θα πέσει χωρίς να το θέλετε είναι αρκετή για να βοηθήσει την σάλτσα να έρθει εκεί που πρέπει. Ανακατεύετε καλά και είστε έτοιμοι να σερβίρετε.

Βήμα 5

Σερβίρισμα: Το μόνο που χρειάζονται τα τορτιλιόνε σας είναι λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω. Σε περίπτωση δεύτερου πιάτου ρίξτε μέσα στο τηγάνι και λίγο νερό απ’ το βράσιμο των ζυμαρικών για να αναζωογονήσετε την σάλτσα και την υφή τους.