Penne-Tuna-Salad
clock icon
20'

Τονοσαλάτα με τρίχρωμες πέννες και μπρόκολο

Υλικά

    Μερίδες: 6

  • 500 γρ. mezze penne tricolore
  • 320 γρ. τόνος κονσέρβα
  • 75 γρ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε ροδέλες
  • 1 μεσαίο μπρόκολο σε μπουκέτα
  • 150 γρ. καλαμπόκι (προβρασμένο ή όχι)
  • 4 μεσαία κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας άνηθος
  • αλάτι, πιπέρι

Η τονοσαλάτα με πέννες, μπρόκολο και καλαμπόκι, είναι ένας πολυεπίπεδος γευστικά συνδυασμός όσο και χρωματικά, με την τραγανότητα να κυριαρχεί απ’ το αλντέντε βρασμένο πράσινο μπρόκολο ως το γλυκό κίτρινο καλαμπόκι και τη φρέσκια κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.

Μαζεύετε και προετοιμάζετε όλα τα υλικά ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμύδια, την πιπεριά σε ροδέλες, τον άνηθο, το μπρόκολο στα μπουκέτα του και στύβοντας το λεμόνι.

Βράζετε το καλαμπόκι όσο χρειάζεται ανάλογα με το τι διαλέξατε (προβρασμένο, νωπό, κατεψυγμένο ) και αν είναι ολόκληρο το κόβετε να μείνουν οι κόκκοι.

Βράζετε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει αλλά να μείνει αλ ντέντε, περί τα 7 λεπτά. Με το που είναι έτοιμο στα γούστα σας, το αφαιρείτε απ’ το μάτι και το ξεπλένετε κάτω απ’ το ντους της βρύσης με τρεχούμενο νερό, για να σταματήσετε τον βρασμό σ’ αυτό το στάδιο, αλλιώς αν τ’ αφήσετε στο ζεστό νερό θα μαλακώσει υπερβολικά σε λίγα λεπτά.

Συνδυάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (τις πένες, τον τόνο, τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο).

Προσθέτετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση στο αλμυρό ή ξινό.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαζεύετε και προετοιμάζετε όλα τα υλικά ψιλοκόβοντας τα φρέσκα κρεμμύδια, την πιπεριά σε ροδέλες, τον άνηθο, το μπρόκολο στα μπουκέτα του και στύβοντας το λεμόνι.

Βήμα 2

Βράζετε το καλαμπόκι όσο χρειάζεται ανάλογα με το τι διαλέξατε (προβρασμένο, νωπό, κατεψυγμένο ) και αν είναι ολόκληρο το κόβετε να μείνουν οι κόκκοι.

Βήμα 3

Βράζετε το μπρόκολο ίσα να μαλακώσει αλλά να μείνει αλ ντέντε, περί τα 7 λεπτά. Με το που είναι έτοιμο στα γούστα σας, το αφαιρείτε απ’ το μάτι και το ξεπλένετε κάτω απ’ το ντους της βρύσης με τρεχούμενο νερό, για να σταματήσετε τον βρασμό σ’ αυτό το στάδιο, αλλιώς αν τ’ αφήσετε στο ζεστό νερό θα μαλακώσει υπερβολικά σε λίγα λεπτά.

Βήμα 4

Συνδυάζετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ (τις πένες, τον τόνο, τις πιπεριές, το καλαμπόκι, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο).

Βήμα 5

Προσθέτετε το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε καλά και δοκιμάζετε αν χρειάζεται κάποια διόρθωση στο αλμυρό ή ξινό.