to elliniko pesto

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 νεροπότηρο ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι (προαιρετικά)
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα, ξασπρισμένα
  • 1 φλιτζάνι τυρί Σαν Μιχάλη, ψιλοτριμμένο
  • φυλλαράκια δυόσμου

Tips

  • Κανονικά όλη η εργασία πρέπει να γίνει στο γουδί. Ωστόσο, για πιο γρήγορα και καθόλου άσχημα αποτελέσματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μπλέντερ σας.
  • Μπορείτε να το ανακατέψετε με ζυμαρικά, να αλείψετε με αυτό τις μπριζόλες σας ή ακόμα και να το αραιώσετε για να περιχύσετε ένα ψητό ψάρι. Ακόμα, είναι ιδανικό για να πασαλείψετε τη φέτα αντί να βάλετε ριγανόλαδο. Με σοταρισμένο καλαμαράκι μαζί με σπιρτόξυλα τηγανητής πατάτας γίνεται το μεζεδάκι του Ποσειδώνα! Με άλλα λόγια, κάνετε ό,τι γουστάρετε!

Από τις πιο μεγαλειώδεις συνταγές παγκοσμίως είναι το πέστο της Γένοβας με το βασιλικό, την παρμεζάνα, το σκορδάκι και το κουκουνάρι του. Ψάχνοντας και δουλεύοντας επίμονα, έκανα κι εγώ το ελληνικό πέστο, με πιο ελληνοπρεπή υλικά.

Πρώτα απ΄ όλα, χτυπάτε καλά τα αμύγδαλα ώσπου να γίνουν σκόνη και τα αδειάζετε σε ένα μπολ.
Ρίχνετε στο μπλέντερ το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο και δουλεύετε το μίγμα ώσπου να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα λεπτό.
Ρίχνετε το ξίδι, το τριμμένο τυρί και τα αμύγδαλα και δουλεύετε το μίγμα το οποίο θα βγει λίαν πηχτό. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε μήπως και χρειάζεται λίγο αλάτι.
Συμπληρώνετε το νεράκι κουταλιά κουταλιά, ώσπου να το φέρετε στην υφή που θέλετε. Το αδειάζετε σε βαζάκι, συμπληρώνετε με ελαιόλαδο και λίγα φύλλα δυόσμου και το φυλάτε στο ψυγείο για κάθε χρήση.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα απ΄ όλα, χτυπάτε καλά τα αμύγδαλα ώσπου να γίνουν σκόνη και τα αδειάζετε σε ένα μπολ.

Βήμα 2

Ρίχνετε στο μπλέντερ το μαϊντανό, το δυόσμο και το σκόρδο και δουλεύετε το μίγμα ώσπου να γίνει ένας ομοιογενής πολτός. Προσθέτετε το ελαιόλαδο και συνεχίζετε το χτύπημα για ένα λεπτό.

Βήμα 3

Ρίχνετε το ξίδι, το τριμμένο τυρί και τα αμύγδαλα και δουλεύετε το μίγμα το οποίο θα βγει λίαν πηχτό. Θα πρέπει να το δοκιμάσετε μήπως και χρειάζεται λίγο αλάτι.

Βήμα 4

Συμπληρώνετε το νεράκι κουταλιά κουταλιά, ώσπου να το φέρετε στην υφή που θέλετε. Το αδειάζετε σε βαζάκι, συμπληρώνετε με ελαιόλαδο και λίγα φύλλα δυόσμου και το φυλάτε στο ψυγείο για κάθε χρήση.