Λεμονάτο ή με ντομάτα (γιαχνί), ακόμη και με τραχανά ή κριθαράκι αντί για ρύζι, αποτελεί ένα χορταστικό γεύμα που μπορεί να προετοιμάσει και ο πιο αρχάριος στην κουζίνα.
Υλικά
- Μερίδες: 3-4
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 120 γρ. ρύζι καρολίνα
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι, χοντροκομμένο
- 4 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 250 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλο το κρεμμύδι για 1΄-2΄ μέχρι να ξανθύνει και να βγάλει το άρωμά του. Προσθέτουμε το ρύζι και, μόλις γυαλίσει, ρίχνουμε το σπανάκι, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Βήμα 2
Μόλις μαραθεί το σπανάκι χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό, αρκετό πιπέρι και αλάτι. Σιγοβράζουμε για 25΄ ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Βήμα 3
Περίπου 5΄ προτού αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη