tartakia-moustokoulouro
clock icon
25'

Ταρτάκια του τρύγου

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 80ml μούστο ή 40ml πετιμέζι διαλυμένο σε 40ml νερό
  • 80ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ ή ρακόμελο
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • Για τη μουσταλευριά

  • 80ml πετιμέζι
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 3 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • καρύδια κοπανισμένα + κάνελα, για το σερβίρισμα

Tips

  • Αν σας περισσέψει μουσταλευριά, μοιράστε τη σε ποτηράκια χαμηλά και πασπαλίστε από πάνω με καρύδια, κανέλα και σουσάμι.

Με βάση από μουστοκούλουρο και γέμιση μουσταλευριάς. Ονειρεμένα!

Ρίχνετε σε μπολ το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα του μούστου ανακατεύοντας με σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην πλάθεται εύκολα στην αρχή. Δεν προσθέτετε όμως επιπλέον αλεύρι, την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά θα πλάθεται εύκολα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σαν μεγάλα καρύδια. Τα πιέζετε να πλατύνουν και στρώνετε με τα ανοιγμένα ζυμαράκια ατομικά φορμάκια τάρτας έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά τους τοιχώματα με ένα λεπτό στρώμα ζύμης.

Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μουσταλευριά: Διαλύετε σε μικρή κατσαρόλα το κορνφλάουρ με το νερό, προσθέτετε το πετιμέζι και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πήξει η μουσταλευριά.

Αφήνετε τη μουσταλευριά να κρυώσει για μερικά λεπτά και γεμίζετε με αυτήν τις τάρτες όχι μέχρι επάνω. Πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα και αφήνετε να σταθεροποιηθούν πριν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Mατίνα Πετρούτσα

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε σε μπολ το μούστο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα του μούστου ανακατεύοντας με σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι, μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην πλάθεται εύκολα στην αρχή. Δεν προσθέτετε όμως επιπλέον αλεύρι, την αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και μετά θα πλάθεται εύκολα.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στον αέρα. Παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και τις πλάθετε σαν μεγάλα καρύδια. Τα πιέζετε να πλατύνουν και στρώνετε με τα ανοιγμένα ζυμαράκια ατομικά φορμάκια τάρτας έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα πλαϊνά τους τοιχώματα με ένα λεπτό στρώμα ζύμης.

Βήμα 3

Ψήνετε στο φούρνο για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα. Τα ξεφουρνίζετε και μετά από λίγο τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη μουσταλευριά: Διαλύετε σε μικρή κατσαρόλα το κορνφλάουρ με το νερό, προσθέτετε το πετιμέζι και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να πήξει η μουσταλευριά.

Βήμα 5

Αφήνετε τη μουσταλευριά να κρυώσει για μερικά λεπτά και γεμίζετε με αυτήν τις τάρτες όχι μέχρι επάνω. Πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα και αφήνετε να σταθεροποιηθούν πριν σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling Olivia Webb & Mατίνα Πετρούτσα