TARTA PORTOKALIolive magazine.gr
clock icon
1:5'

Τάρτα πορτοκάλι

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 120γρ. βούτυρο
  • 200γρ. αλεύρι
  • 50γρ. φουντούκια τριμμένα
  • 50γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1 αβγό ολόκληρο
  • Για την κρέμα

  • 35γρ. αλεύρι
  • 50γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • 200ml γάλα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50ml σούπας χυμό πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
  • Για την επικάλυψη

  • 2 μεγάλα πορτοκάλια, κομμένα σε ροδέλες
  • 100ml νερό
  • 150ml ζάχαρη

Μια νόστιμη τάρτα που μοσχοβολά πορτοκάλι είναι πάντα ευπρόσδεκτη στο τραπέζι.

Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ (με τους γάντζους) για λίγη ώρα μέχρι το μίγμα να γίνει μία ομοιογενής, εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Φτιάχνετε την κρέμα: Βάζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος και ρίχνετε πρώτα τη ζάχαρη και μετά το αβγό. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη για να γίνει χυλός.
Σε κατσαρολάκι βράζετε το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του αβγού και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το νέο μίγμα στο κατσαρολάκι, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις η κρέμα πάρει βράση και πήξει την απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε και την αφήνετε να κρυώσει.
Ετοιμάζετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την απλώνετε σε φόρμα τάρτας 22εκ. και ύψους 3-4εκ. Απλώνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στη βάση της τάρτας και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Βγάζετε την τάρτα από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει καλά.
Ετοιμάζετε τα πορτοκάλια: Βράζετε τα πορτοκάλια με λίγο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το νερό με τη ζάχαρη και, όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε τις ροδέλες πορτοκαλιού. Σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τις γυρνάτε για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και μετά τις απλώνετε σε σχάρα να κρυώσουν.
Καλύπτετε την επιφάνεια της τάρτας με τις ροδέλες πορτοκαλιού ώστε η κάθε φέτα να καλύπτει το μισό της άλλης.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Φτιάχνετε τη ζύμη: Χτυπάτε τα υλικά της ζύμης στο μίξερ (με τους γάντζους) για λίγη ώρα μέχρι το μίγμα να γίνει μία ομοιογενής, εύπλαστη ζύμη. Την αφήνετε να σταθεί για μισή ώρα στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.

Βήμα 2

Φτιάχνετε την κρέμα: Βάζετε το αλεύρι σε βαθύ σκεύος και ρίχνετε πρώτα τη ζάχαρη και μετά το αβγό. Ανακατεύετε με αβγοδάρτη για να γίνει χυλός.

Βήμα 3

Σε κατσαρολάκι βράζετε το γάλα με το ξύσμα πορτοκαλιού, ρίχνετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του αβγού και ανακατεύετε καλά. Μεταφέρετε το νέο μίγμα στο κατσαρολάκι, προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα, το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε διαρκώς με σύρμα πάνω σε μέτρια φωτιά. Μόλις η κρέμα πάρει βράση και πήξει την απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο. Ανακατεύετε και την αφήνετε να κρυώσει.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε την τάρτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5εκ. και την απλώνετε σε φόρμα τάρτας 22εκ. και ύψους 3-4εκ. Απλώνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής στη βάση της τάρτας και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. Βγάζετε την τάρτα από τη φόρμα και την αφήνετε να κρυώσει καλά.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τα πορτοκάλια: Βράζετε τα πορτοκάλια με λίγο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζετε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το νερό με τη ζάχαρη και, όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνετε τις ροδέλες πορτοκαλιού. Σιγοβράζετε μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Τις γυρνάτε για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και μετά τις απλώνετε σε σχάρα να κρυώσουν.

Βήμα 6

Καλύπτετε την επιφάνεια της τάρτας με τις ροδέλες πορτοκαλιού ώστε η κάθε φέτα να καλύπτει το μισό της άλλης.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb