tarta me pantzari IMG_0198
clock icon
1:30'

Τάρτα με παντζάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και γκρέιπφρουτ

Υλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • Για τα παντζάρια

  • 500γρ. μικρά παντζάρια (κατά προτίμηση) προβρασμένα σε φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 4 κουτ. σούπας χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα κρεμμύδια

  • 300γρ. κρεμμύδια καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα

  • ξύσμα από 1 ροζ γκρέιπφρουτ
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο, σε λοξές λεπτές φέτες

Φωτιά στο κόκκινο! Με μια τραγανή πίτα με καραμελωμένα παντζάρια και κρεμμύδια. Δένουν ξεχωριστά με τη σπιρτάδα του ροζ γκρέιπφρουτ.

Για τα παντζάρια: Σε ένα τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε τη ζάχαρη, το χυμό γκρέιπφρουτ, το ξίδι και το θυμάρι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα παντζάρια, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε το σκεύος για να ανακατευτούν. Αφήνετε το τηγάνι να κρυώσει λίγο.
Για τα κρεμμύδια: Βάζετε σε ένα άλλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Σβήνετε με το ξίδι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε τα παντζάρια με το καραμελωμένο κρεμμύδι, έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζετε τα υλικά σας με το φύλλο σφολιάτας ώστε να καλυφθούν καλά, κόβετε ό,τι περισσεύει και τρυπάτε καλά τη ζύμη.
Ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει χρώμα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της. Αναποδογυρίζετε προσεκτικά την τάρτα σε μια πιατέλα, πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμύδι, το ξύσμα γκρέιπφρουτ και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για τα παντζάρια: Σε ένα τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνετε τη ζάχαρη, το χυμό γκρέιπφρουτ, το ξίδι και το θυμάρι, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τα παντζάρια, αλατοπιπερώνετε και ανακινείτε το σκεύος για να ανακατευτούν. Αφήνετε το τηγάνι να κρυώσει λίγο.

Βήμα 2

Για τα κρεμμύδια: Βάζετε σε ένα άλλο τηγάνι το ελαιόλαδο και το βούτυρο να ζεσταθούν, ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια και σοτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά ακόμα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Σβήνετε με το ξίδι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 10-15 λεπτά ακόμα, μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πασπαλίζετε τα παντζάρια με το καραμελωμένο κρεμμύδι, έτσι ώστε να πάει παντού. Σκεπάζετε τα υλικά σας με το φύλλο σφολιάτας ώστε να καλυφθούν καλά, κόβετε ό,τι περισσεύει και τρυπάτε καλά τη ζύμη.

Βήμα 4

Ψήνετε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα και να πάρει χρώμα. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνετε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία της. Αναποδογυρίζετε προσεκτικά την τάρτα σε μια πιατέλα, πασπαλίζετε με το φρέσκο κρεμμύδι, το ξύσμα γκρέιπφρουτ και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή