Απολαυστική τάρτα που συνδυάζει δύο από τις πιο αγαπημένες γεύσεις: σοκολάτα και πορτοκάλι.
Υλικά
- 250γρ. βούτυρο φρέσκο
- 125γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 αβγά
- 1 πρέζα βανίλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ½ κιλό αλεύρι μαλακό
- 3γρ. μπέικιν πάουντερ
- 300γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
- 1 σφηνάκι Grand Marnier
- 6 λεπτές φέτες πορτοκαλιού
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για τη σάλτσα σοκολάτας
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την τάρτα: τοποθετείτε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι και χτυπάτε μέχρι το μίγμα να αφρατέψει. Στην αρχή δουλεύετε τα υλικά στη μικρή ταχύτητα και μετά στη μεγάλη. Προσθέτετε τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.Βήμα 2
Κατεβάζετε στη μικρή ταχύτητα, ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και το ξύσμα. Ύστερα αδειάζετε το μίγμα σε λεκανίτσα και το δουλεύετε με το χέρι για 1-2 λεπτά. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγετε σε μεμβράνη και τη βάζετε στο ψυγείο να ξεκουραστεί.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα τάρτας. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο και την τοποθετείτε μέσα να σκεπάσει τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της ταρτιέρας.Βήμα 4
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τη μαρμελάδα μαζί με το Grand Marnier, την αδειάζετε μέσα στην τάρτα και τη στρώνετε με ένα μαχαίρι. Παίρνετε τις φέτες του πορτοκαλιού, τις βάζετε πάνω από τη μαρμελάδα ώστε να καλυφθεί και έπειτα τις πασπαλίζετε με τη ζάχαρη.Βήμα 5
Σκεπάζετε την τάρτα με αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στο φούρνο στους για 30-45 λεπτά περίπου. Τα τελευταία 5 λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και αφήνετε την τάρτα να πάρει λίγο χρώμα. Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει.Βήμα 6
Ετοιμάζετε τη σάλτσα σοκολάτας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το γάλα και το κονιάκ ταυτόχρονα. Αδειάζετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα μέσα στο ζεστό μίγμα του γάλακτος και ανακατεύετε σιγά σιγά αφού τραβήξετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μόλις λιώσει η σοκολάτα τη μεταφέρετε σε ένα μπολ και τη σερβίρετε μαζί με την τάρτα.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb