TARTA_me_manitaria
clock icon
60'

Τάρτα με μανιτάρια, κουκουνάρι και φρέσκο δενδρολίβανο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 συσκευασία φύλλο χωριάτικο
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο πράσο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 600 γρ. λευκά μανιτάρια
  • 300 γρ. κρέμα καρύδας
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 20 γρ. διατροφική μαγιά
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 200 γρ. καπνιστό τόφου

Μια χορταστική τάρτα, ικανή να αποτελέσει και ένα γεύμα, που μπορούν να απολαύσουν και όσοι νηστεύουν ή είναι vegan ή χορτοφάγοι.

Παίρνουμε ένα μεταλλικό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ. και αλείφουμε με ελαιόλαδο τη βάση και τα πλαϊνά. Στρώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο, αφήνοντας να εξέχει λίγο από τα πλαϊνά του σκεύους. Συνεχίζουμε και στρώνουμε φύλλα περιμετρικά αλείφοντας με ελαιόλαδο. Κάνουμε και δεύτερη στρώση από φύλλα, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο και αλείφοντας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10΄ στους 150°C.

Καθώς ψήνεται η βάση, ψιλοκόβουμε το πράσο και το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο. Ρίχνουμε την κρέμα καρύδας ανακατεμένη με το κορν φλάουρ. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη διατροφική μαγιά και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να κρυώσει.

Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε ένα τηγανάκι να πάρει χρώμα και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα το αδειάζουμε στη βάση της τάρτας. Μοιράζουμε από πάνω το τόφου και ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 15΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνουμε ένα μεταλλικό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ. και αλείφουμε με ελαιόλαδο τη βάση και τα πλαϊνά. Στρώνουμε το πρώτο χωριάτικο φύλλο, αφήνοντας να εξέχει λίγο από τα πλαϊνά του σκεύους. Συνεχίζουμε και στρώνουμε φύλλα περιμετρικά αλείφοντας με ελαιόλαδο. Κάνουμε και δεύτερη στρώση από φύλλα, ακολουθώντας τον ίδιο τρόπο και αλείφοντας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Προψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 10΄ στους 150°C.

Βήμα 2

Καθώς ψήνεται η βάση, ψιλοκόβουμε το πράσο και το σκόρδο και τα μανιτάρια σε λεπτές φέτες. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο. Ρίχνουμε την κρέμα καρύδας ανακατεμένη με το κορν φλάουρ. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε τη διατροφική μαγιά και το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να κρυώσει.

Βήμα 3

Καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε ένα τηγανάκι να πάρει χρώμα και το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα. Μόλις κρυώσει λίγο το μείγμα το αδειάζουμε στη βάση της τάρτας. Μοιράζουμε από πάνω το τόφου και ψήνουμε στον φούρνο για ακόμα 15΄. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: Studio M