Το ανθότυρο είναι από τα τυριά που συχνά πυκνά το χρησιμοποιούμε και στα γλυκά μας. Εδώ κάνει ένα ωραίο πάντρεμα με καραμελωμένο σταφύλι.
Υλικά
- 1 1/4 φλιτζάνι μπισκότα digestive, θρυμματισμένα
- 1/3 φλιτζανιού λιωμένο βούτυρο
- 300γρ. ανθότυρο
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 καψουλάκι βανίλια
- 2½ φλιτζάνια άσπρο και κόκκινο σταφύλι, τις ρόγες, χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση
- 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
- λεπτές λωρίδες από φλούδα λεμονιού
Για τη βάση
Για την κρέμα τυριού
Για την επικάλυψη
Tips
- Αντί για μία τάρτα μπορείτε να φτιάξετε περισσότερες μικρές ταρτούλες όπως αυτές στη φωτογραφία, χρησιμοποιώντας μικρές ατομικές ή ακόμη μικρότερες φορμίτσες.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε την επικάλυψη. Ανακατεύετε τα σταφύλια με τη ζάχαρη. Τα αφήνετε για 1 ώρα, μέχρι να λιώσει ή ζάχαρη.
Βήμα 2
Αναμιγνύετε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το βούτυρο και τα στρώνετε στον πάτο και στις άκρες μιας ταρτιέρας (διαμέτρου περίπου 20 εκ.). Βάζετε την ταρτιέρα στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η βάση.
Βήμα 3
Χτυπάτε όλα τα υλικά της κρέμας στο μίξερ μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα. Το στρώνετε ομοιόμορφα στην ταρτιέρα. Βάζετε πάλι την τάρτα στο ψυγείο μέχρι να πήξει καλά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250°C. Στρώνετε τα σταφύλια με τη ζάχαρη σε πυρίμαχο σκεύος και τα ψήνετε μέχρι να καραμελώσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα απλώνετε πάνω στην κρέμα της τάρτας.
Βάζετε την τάρτα στο ψυγείο. Τη διακοσμείτε με λωρίδες λεμονιού και τη σερβίρετε.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Helena Jeffrey