Αν είστε λάτρεις των έθνικ γεύσεων, αυτή η σούπα θα σάς καλύψει και με το παραπάνω.
Υλικά
- ½ κιλό γαρίδες
- 2 λίτρα νερό
- 4 τεμάχια λεμονόχορτο (lemongrass) καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές διαγώνιες φέτες*
- 1 μικρό κομμάτι galangal (20γρ. περίπου) κομμένο σε λεπτές φέτες*
- 10 kaffir lime φύλλα σπασμένα με το χέρι*
- 5 πιπεριές τσίλι χωρίς κοτσάνι, κομμένες στη μέση κάθετα
- 5 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φέτες
- 300γρ. μανιτάρια άσπρα (αν βρείτε oyster είναι καλύτερα), σε φέτες
- 2 ντομάτες σε φέτες
- 2 λευκά μέτρια κρεμμύδια, σε φέτες
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 10 κουτ. σούπας σάλτσα ψαριού
- 10 κουτ. σούπας χυμό lime (10-15 lime περίπου)
- 1 lime κομμένο σε φέτες για το σερβίρισμα
- ½ ματσάκι κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα)
- 3 κουτ. σούπας σάλτσα τσίλι
- 10 κουτ. σούπας γάλα καρύδας
Για πιο κρεμώδη εκδοχή
Tips
- Lemongrass, galangal και kaffir lime βρίσκετε σε καταστήματα με ασιατικά προϊόντα και σε μπαχαροπωλεία όπως το Μπαχάρ.
- Το πιο σημαντικό γευστικά σε αυτή τη σούπα είναι να έχει μια πικάντικη, αλμυροξινογλυκιά γεύση, γι αυτό το λόγο μπορείτε να αυξομειώσετε το χυμό lime, τη σάλτσα ψαριών και τη ζάχαρη σύμφωνα με τα γούστα σας.
- Οι γαρίδες όταν πάρει βράση η σούπα βγάζουν αφρό επάνω, γι αυτό και την ξαφρίζετε.
- Συνήθως αυτή η σούπα δεν τρώγετε μόνη της αλλά συνοδεύετε με ρύζι.