syriniakos-mousakas
clock icon
50'

Συριακός μουσακάς με λαχανικά, κιμά και σάλτσα γιαουρτιού με ταχίνι

Υλικά

    Για τα λαχανικά

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 6 κολοκυθάκια μεγάλα
  • 6 καρότα μεγάλα
  • 3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες, σε φέτες
  • 3 πράσινες πιπεριές
  • 3 κόκκινες πιπεριές
  • 1 φινόκιο
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 4-5 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού

  • 300γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 4 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμό από 1½ λεμόνι + 1 κουτ. σούπας ξύσμα
  • αλάτι

Σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή της Συρίας όλα τα λαχανικά τηγανίζονται. Εσείς, για να τα κάνετε ελαφρύτερα, μπορείτε να τα αλείψετε με λαδάκι και να τα ψήσετε στο φούρνο.

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τη φλούδα και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Καθαρίζετε και κόβετε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος. Κάνετε το ίδιο και με τα καρότα. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Κόβετε το φινόκιο σε χοντρές φέτες.
Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε όλα τα λαχανικά σας μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τα ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Αρωματίζετε με το πιπέρι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι. Αλατίζετε και προσθέτετε νεράκι και μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Το γιαούρτι, το ταχίνι, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Τα δουλεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Το διατηρείτε κρύο στο ψυγείο.
Σερβίρετε τα λαχανικά σε πιατέλα ακουμπώντας το ένα πάνω στο άλλο, σκορπίζετε από πάνω τον καβουρδισμένο κιμά και περιχύνετε με την κρύα σάλτσα.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζετε τις μελιτζάνες από τη φλούδα και τις κόβετε σε χοντρές φέτες. Καθαρίζετε και κόβετε τα κολοκυθάκια στη μέση κατά μήκος. Κάνετε το ίδιο και με τα καρότα. Αφαιρείτε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια. Κόβετε το φινόκιο σε χοντρές φέτες.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε καλά το λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε όλα τα λαχανικά σας μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τα ακουμπάτε επάνω σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τον κιμά: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αμέσως μετά ρίχνετε τον κιμά και τον καβουρδίζετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Αρωματίζετε με το πιπέρι, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι. Αλατίζετε και προσθέτετε νεράκι και μαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μελώσει και να μαλακώσει.

Βήμα 4

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά. Το γιαούρτι, το ταχίνι, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού και το αλάτι. Τα δουλεύετε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Το διατηρείτε κρύο στο ψυγείο.

Βήμα 5

Σερβίρετε τα λαχανικά σε πιατέλα ακουμπώντας το ένα πάνω στο άλλο, σκορπίζετε από πάνω τον καβουρδισμένο κιμά και περιχύνετε με την κρύα σάλτσα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb