Τη φτιάχνουν στη Μακεδονία για τις γιορτές των Χριστουγέννων! Στην ουσία πρόκειται για ένα αφράτο ψωμί που μέσα του κρύβει αποξηραμένα φρούτα, δηλαδή σύκα και σταφίδες.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50γρ. μαγιά νωπή
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι σύκα ξερά, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- νερό χλιαρό
Διαδικασία
Βήμα 1
Από το προηγούμενο βράδυ φτιάχνετε το προζύμι. Διαλύετε σε ένα μέτριο μπολ ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά μαζί με 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι, μέχρι να γίνει χυλός. Σκεπάζετε με μεμβράνη και αφήνετε να φουσκώσει.Βήμα 2
Την επομένη, βάζετε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι σε μια μεγάλη λεκάνη, προσθέτετε σταδιακά χλιαρό νερό και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια ελαστική, μαλακή ζύμη που να κολλάει ελάχιστα στα δάχτυλα. Σκεπάζετε με πετσέτα και αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.Βήμα 3
Ζυμώνετε ξανά και αυτήν τη φορά προσθέτετε τα σύκα (κρατάτε λίγα για το ντεκόρ) και τις σταφίδες. Πλάθετε σε στρογγυλό καρβέλι και το βάζετε σε λαδωμένο ταψάκι σκεπασμένο με πετσέτα να φουσκώσει ξανά.Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC. Διακοσμείτε με τα σύκα που κρατήσατε, χαράζετε σε σχέδια την επιφάνεια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία στους 250οC, αλείφετε με νερό την επιφάνεια και ψήνετε για άλλα 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει και σερβίρετε.Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή