Άπαιχτος μεζές με συκώτι για κρασί, ούζο και τσιπουράκι.
Υλικά
- 1 κιλό συκώτι μοσχαρίσιο, σε μακρόστενα κομμάτια
- 1 φλιτζάνι Μοσχάτο Λήμνου
- 1½ φλιτζάνι γάλα περίπου
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- λίγο αλεύρι
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγη ρίγανη
- λίγο βασιλικό ξερό
- αλάτι, πιπέρι
- 800γρ. πατάτες καθαρισμένες, σε κύβους
Για το σερβίρισμα:
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάρετε τα κομμάτια του συκωτιού στο γάλα για 30 λεπτά περίπου. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε στο σουρωτήρι.
Βήμα 2
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να καλυφθεί ο πάτος του, και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει λίγο.
Βήμα 3
Αλευρώνετε ελαφρά τα κομματάκια του συκωτιού και τα ρίχνετε στο τηγάνι να πάρουν χρώμα και από τις δυο μεριές. Αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε με ρίγανη και βασιλικό και σβήνετε με το κρασί. Αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις, να δέσει λίγο η σάλτσα και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Βήμα 4
Σερβίρετε το συκώτι αμέσως ζεστό με τη σαλτσούλα του, συνοδεύοντας με κύβους πατάτας προβρασμένους και τηγανισμένους σε ηλιέλαιο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν όμορφα. Πασπαλίζετε με φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Aντωνία Κάτη