stollen

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 3 φακελάκια Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ
  • 500ml γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 125γρ. βούτυρο αγελαδινό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 2 αβγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 φλιτζάνι διάφορα αποξηραμένα φρούτα (παπάγια, σύκο, δαμάσκηνο, χουρμάδες, βερίκοκο, ανανά, κ.λπ.)
  • 300γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα), έτοιμη από το σούπερ μάρκετ (προαιρετικά)
  • Για το φινίρισμα

  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο νερό, για το ψήσιμο
  • λίγο βούτυρο και Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ

Το γερμανικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που θυμίζει στην παρασκευή το δικό μας τσουρέκι, φτιάχνεται εύκολα με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά Στιγμής ΓΙΩΤΗΣ και ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους με την φίνα γεύση του.

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζετε ζυμώνετε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξετε μια ζύμη.
Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτετε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.
Πιέζετε τη ζύμη να κάτσει και τη χωρίζετε στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα τρία και το πλάθετε σε τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε τρία ρολά.
Τοποθετείτε τα Stollen πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Τα αλείφετε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα Stollen.
Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε στο μίξερ τους γάντζους και ρίχνετε στον κάδο το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ, τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα αβγά ελαφρά χτυπημένα και συνεχίζετε ζυμώνετε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά και να φτιάξετε μια ζύμη.

Βήμα 2

Λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε σταδιακά μέχρι να το απορροφήσει όλο. Προσθέτετε τα ξερά φρούτα, τις σταφίδες, Όταν η ζύμη γίνει λεία και μαλακή χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα του κάδου και μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους, σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ.

Βήμα 3

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λεκανίτσα, τη σκεπάζετε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνετε σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα να διαπλασιαστεί σε όγκο. Σε περίπου 40 λεπτά είναι έτοιμη.

Βήμα 4

Πιέζετε τη ζύμη να κάτσει και τη χωρίζετε στα τρία. Ανοίγετε πάνω στον πάγκο σας κομμάτια σε οβάλ σχήμα. Χωρίζετε το marzipan στα τρία και το πλάθετε σε τρία κορδόνια, τα οποία τοποθετείτε στο κέντρο κάθε οβάλ κομματιού ζύμης. Τυλίγετε τη ζύμη σε τρία ρολά.

Βήμα 5

Τοποθετείτε τα Stollen πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους και τα βάζετε στο φούρνο να φουσκώσουν. Τα αλείφετε τότε απαλά με αβγό και ανεβάζετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Ψήνετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα Stollen.

Βήμα 6

Ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν. Όταν γίνουν χλιαρά, με ένα πινέλο τα αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και τα πασπαλίζετε με μπόλικη Άχνη Ζάχαρη ΑΝΘΟΣ.