portokalada
clock icon
50'

Σπιτική πορτοκαλάδα

Υλικά

  • 5 νεροπότηρα χυμό πορτοκαλιών, φρεσκοστυμμένο
  • 1 ποτηράκι του λικέρ χυμό λεμονιού
  • 900γρ. ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό

Τίποτα καλύτερο για να δροσιστούμε από μια σπιτική πορτοκαλάδα ή λεμονάδα! Εδώ σας έχουμε την “ενήλικη” εκδοχή της, καθώς η γεύση ενισχύεται με λικέρ.

Στύβετε φρέσκα πορτοκάλια και τα περνάτε από λεπτό σουρωτήρι. Πρέπει να πάρετε ποσότητα χυμού ίση με 5 νεροπότηρα αλλιώς θα πρέπει να στύψετε κι άλλα φρούτα.
Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό λεμονιού.
Αφού μισοκρυώσει το σιρόπι προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά για να πάρουν και μια βράση μαζί.
Κατεβάζετε την πορτοκαλάδα και αφήνετε να κρυώσει πριν τη μεταφέρετε σε μπουκάλια. Τη διατηρείτε στο ψυγείο και τη σερβίρετε σε ποτήρια, αραιώνοντάς τη με όση ποσότητα νερού θεωρείτε απαραίτητη.
Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου

Διαδικασία

Βήμα 1

Στύβετε φρέσκα πορτοκάλια και τα περνάτε από λεπτό σουρωτήρι. Πρέπει να πάρετε ποσότητα χυμού ίση με 5 νεροπότηρα αλλιώς θα πρέπει να στύψετε κι άλλα φρούτα.

Βήμα 2

Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και τα βράζετε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το χυμό λεμονιού.

Βήμα 3

Αφού μισοκρυώσει το σιρόπι προσθέτετε το χυμό του πορτοκαλιού και ξαναβάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά για να πάρουν και μια βράση μαζί.

Βήμα 4

Κατεβάζετε την πορτοκαλάδα και αφήνετε να κρυώσει πριν τη μεταφέρετε σε μπουκάλια. Τη διατηρείτε στο ψυγείο και τη σερβίρετε σε ποτήρια, αραιώνοντάς τη με όση ποσότητα νερού θεωρείτε απαραίτητη.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου