Το παραδοσιακό φαγητό της πηλιορείτικης κουζίνας σε μία διαφορετική συνταγή με κεφτέδες και ντομάτες σε 3 διαφορετικές εκδοχές.
Υλικά
- 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από σπάλα ή λάπα
- 250γρ. κιμά χοιρινό
- 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 αβγό
- 2-3 κουτ. σούπας νερό
- 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 500γρ. πιπεριές πράσινες μακριές, σε χοντρά κομμάτια
- 500γρ. πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρά κομμάτια
- 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 2 μεγάλες ντομάτες, χοντροτριμμένες
- 1 μεγάλη ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια
- 150γρ. λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, χοντροκομμένες
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 150ml κρασί κόκκινο, ξηρό
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα
- 1 φύλλο δάφνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τους κεφτέδες
Για το σπεντζοφάι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα δύο είδη κιμά και ζυμώνετε με τα χέρια για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αβγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε ξανά, μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.Βήμα 2
Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μίγμα να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25γρ. το καθένα.Βήμα 3
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί κατά 3εκ. σε ύψος. Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.Βήμα 4
Οσο το μίγμα των κεφτέδων παγώνει στο ψυγείο, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τον πελτέ. Καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.Βήμα 5
Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τις ντομάτες (τριμμένες, χοντροκομμένες και λιαστές), τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς.Βήμα 6
Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση