Αυτή είναι μια αυθεντική συνταγή της Νότιας Ιταλίας που χρησιμοποιεί τα μικρά μαλάκια που λέμε μοσχιούς που είναι φτηνότεροι αλλά και λιγότερο νόστιμοι απ’ το κλασικό χταπόδι. Όμως με τη μαγειρική σύνθεση βγαίνει ένα εξαιρετικό πιάτο που σε κάνει να ξεχνάς πως δεν χρησιμοποιείς κανονικό χταπόδι.
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 500 γρ. σπαγγέτι
- 1 κ. μοσχοχτάποδα (μοσχιοί ή μοσκιοί ή μελιδώνες) καθαρισμένα
- 300 γρ. ντοματίνια βελανίδια κομμένα στη μέση
- 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
- 80 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 100 ml καυτό νερό
- 70 ml λευκό κρασί
- 20 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
- 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαγειρέψτε τους μοσχιούς στα υγρά τους: Καθαρίστε καλά τους μοσχιούς βγάζοντας τα πάντα απ’ τη κουκούλα και το ράμφος τους ανάμεσα στα πλοκάμια. Ξεπλύνετε καλά, να φύγει τυχόν άμμος απ’ τα πλοκάμια και κόψτε τους στη μέση, αν είναι μεγάλοι, για να μαγειρευτούν καλύτερα. Βάλτε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα στο μάτι, σε πολύ χαμηλή ένταση (από 1-3 ανάλογα με τις εστίες σας) και ρίξτε μέσα τους μοσχιούς, χωρίς υγρά. Σιγά-σιγά θα αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους και να σιγοβράζουν παίρνοντας χρώμα. Γυρίστε τους κάθε 10’ να πάρουν χρώμα από παντού. Όταν τελειώσουν τα υγρά (περίπου σε 30’, αλλά οι χρόνοι είναι απλά ενδεικτικοί) θα περάστε στην επόμενη φάση.
Βήμα 2
Προσθέστε τα υλικά της σάλτσας: Ρίξτε ελαιόλαδο στη κατσαρόλα με τους μοσχιούς και στη συνέχεια τα ντοματίνια και το σκόρδο. Προσθέστε 100 ml καυτό νερό, 70 ml λευκό κρασί και λίγο λευκό μπαλσάμικο για να εντείνει την τελική γεύση. Αλατοπιπερώστε, ανακατέψτε και βάλτε καπάκι στον ταβά. Θα αφήσετε τους μοσχιούς να σιγοβράσουν τώρα μέσα σε υγρά, ώστε αφενός να δημιουργηθεί η σάλτσα καθώς θα μειώνονται τα υγρά και αφετέρου να μαλακώσουν οι μοσχιοί που είναι και το πιο σημαντικό, κάτι που θα καθορίσει και το τέλειωμα της σάλτσας. Οπότε θα πρέπει κάθε τόσο να ανακατώνετε και μετά από 30’-40’ μαγείρεμα στα υγρά να αρχίσετε να δοκιμάζετε μέχρι να σιγουρευτείτε ότι οι μοσχιοί μαλάκωσαν. Εμάς μας πήρε σχεδόν μια ώρα, αλλά σε τέτοια υλικά οι χρόνοι είναι πάντα σχετικοί με την πρώτη ύλη (μέγεθος κλπ.). Αν μαλακώσουν οι μοσχιοί και έχει μείνει αρκετό υγρό στη κατσαρόλα, θα ανοίξετε το καπάκι, θα βάλετε την ένταση του ματιού στο μέγιστο και σε ελάχιστα λεπτά θα δείτε ότι το περισσότερο υγρό θα έχει εξατμιστεί, οπότε και θα κλείσετε το μάτι. Αν πάλι χρειαστείτε λίγα υγρά ακόμη στη διαδικασία, προσθέστε είτε νερό ή λίγο κρασί ακόμη.
Βήμα 3
Βράστε τα σπαγγέτι: Σε μεγάλη κατσαρόλα βάλτε 5 τουλάχιστον λίτρα νερό να βράσουν με κλειστό καπάκι. Αφού βράσουν προσθέστε 2 κ.σ. χοντρό αλάτι και μετά τον κοχλασμό ρίξτε τα σπαγγέτι. Αφήστε την κατσαρόλα ανοιχτή και ανακατέψτε κάθε τόσο τα σπαγγέτι να μην κολλήσουν. Παράλληλα βάλτε από δίπλα τη σάλτσα με τα μοσχοχτάποδα να ζεσταίνεται. Λίγο πριν τα 9 λεπτά που θέλουν τα σπαγγέτι πάρτε σε ένα δοχείο λίγο νερό απ’ τα μακαρόνια που βράζουν, αν χρειαστεί να αναζωογονήσετε τα σπαγγέτι σας στο δεύτερο σερβίρισμα.
Βήμα 4
Ανακατέψτε σπαγγέτι με σάλτσα: Μόλις τα σπαγγέτι είναι έτοιμα ρίξτε τα σταδιακά στη κατσαρόλα με τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά, να πάνε παντού τα αρώματα του χταποδιού με τη μελωμένη ντομάτα. Πασπαλίστε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό να σπάσει το χρώμα και είστε έτοιμοι για άμεσο σερβίρισμα. Προσοχή, δεν ταιριάζει τριμμένο τυρί.