spagetti dolofonos
clock icon
60'

Spaghetti assassina με γαρίδες

Υλικά

    Μερίδες: 2-3 άτομα

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 250 γρ. γαρίδες Νο 3
  • 1 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • ¼ φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψημένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό (ή και περισσότερο)
  • 1 φλιτζ. ντομάτα τριμμένη
  • 4 + ½ φλιτζ. νερό
  • ½ φλιτζ. + 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αλάτι

To σπαγγέτι-δολοφόνος –ή εναλλακτικά το δολοφονημένο σπαγγέτι– είναι μια συνταγή της οποίας η εκτέλεση είναι μοναδική και ιδιαίτερη, καθώς τα ζυμαρικά καίγονται και καραμελώνουν αντί να βράζουν, κρατώντας όλο τους τα άμυλα. Καθώς γίνονται πολύ βαριά από τα καραμελωμένα άμυλα και το μπούκοβο, καλό θα είναι να υπολογίσετε τη μισή ποσότητα στο πιάτο σας απ’ ό,τι τρώτε συνήθως.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τα κελύφη και κόβουμε τα σώματα σε 5 κομμάτια το καθένα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αφήνουμε στο δυνατό να πιάσει μια καλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κελύφη με το κρεμμύδι. Μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέτουμε τον πελτέ, σοτάροντας για 1΄-2΄, κατόπιν την ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τα 4 φλιτζάνια νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄ και σουρώνουμε.

Σε τηγάνι που να χωράει τα σπαγγέτι χωρίς να τα σπάσουμε (διαμ. 30 εκ.), ρίχνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το μπούκοβο, σοτάρουμε για 10΄΄-20΄΄ και ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα σπαγγέτι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε ελαφρά και τακτικά, για να μαλακώσουν.

Όταν εξατμιστούν τα υγρά από το τηγάνι, περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν οι ντομάτες και να αρχίσουν να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που σουρώσαμε, ανακατεύουμε ελαφρά και τακτικά και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά μέχρι να αρχίσουν τα ζυμαρικά και η ντομάτα να παίρνουν ένα καφέ χρώμα στον πάτο του τηγανιού. Συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλο 1 φλιτζάνι ζωμό ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι ζωμό προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνει ένα τελευταίο καραμέλωμα.

Σερβίρουμε με γαλοτύρι ή παραδοσιακά με μπουράτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τα κελύφη και κόβουμε τα σώματα σε 5 κομμάτια το καθένα.

Βήμα 2

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αφήνουμε στο δυνατό να πιάσει μια καλή θερμοκρασία και σοτάρουμε τα κελύφη με το κρεμμύδι. Μόλις αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέτουμε τον πελτέ, σοτάροντας για 1΄-2΄, κατόπιν την ντομάτα και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί και ρίχνουμε τα 4 φλιτζάνια νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 15΄-20΄ και σουρώνουμε.

Βήμα 3

Σε τηγάνι που να χωράει τα σπαγγέτι χωρίς να τα σπάσουμε (διαμ. 30 εκ.), ρίχνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο και το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα, προσθέτουμε το μπούκοβο, σοτάρουμε για 10΄΄-20΄΄ και ρίχνουμε το μισό φλιτζάνι νερό. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουμε τα σπαγγέτι, αλατίζουμε και ανακατεύουμε ελαφρά και τακτικά, για να μαλακώσουν.

Βήμα 4

Όταν εξατμιστούν τα υγρά από το τηγάνι, περιμένουμε μέχρι να καραμελώσουν οι ντομάτες και να αρχίσουν να παίρνουν ένα σκούρο χρώμα ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι από τον ζωμό που σουρώσαμε, ανακατεύουμε ελαφρά και τακτικά και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά μέχρι να αρχίσουν τα ζυμαρικά και η ντομάτα να παίρνουν ένα καφέ χρώμα στον πάτο του τηγανιού. Συνεχίζουμε προσθέτοντας άλλο 1 φλιτζάνι ζωμό ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Μαζί με το τελευταίο φλιτζάνι ζωμό προσθέτουμε και τις γαρίδες. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά και να γίνει ένα τελευταίο καραμέλωμα.

Βήμα 5

Σερβίρουμε με γαλοτύρι ή παραδοσιακά με μπουράτα.

Styling: Τζαννής Σιφναίος — Food styling: Μάκης Γεωργιάδης — Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography