Ετοιμάζουμε δύο πολύ νόστιμους μεζέδες για σουβλάκια με θαλασσινά για να συνοδεύσουμε το ούζο μας.
Υλικά
- 20 μύδια, μόνο ψίχα (κατεψυγμένα)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- μερικά ξύλινα καλαμάκια (μουλιασμένα σε νερό)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι χοντρό
- 2 αβγά
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 πατάτες βρασμένες με τη φλούδα και καθαρισμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 5-6 παστές σαρδέλες σε φιλέτα, ξαρμυρισμένες
- ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ⅓ φλιτζανιού ξίδι
- 1 κουτ. σούπας σιναπόσπορο
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα σουβλάκια
Για το κουρκούτι
Για την πατατοσαλάτα
Για το λαδόξιδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα σουβλάκια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και κάνετε έναν πηχτό χυλό. Αλευρώνετε τα μύδια με επιπλέον αλεύρι, τα περνάτε ανά πέντε σε κάθε καλαμάκι και τα βουτάτε στο χυλό.
Βήμα 2
Ζεσταίνετε στο μεταξύ μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα σερβίρετε αμέσως σκέτα ή με λίγη σκορδαλιά.
Βήμα 3
Για την πατατοσαλάτα: Κόβετε τις βρασμένες πατάτες σε ροδέλες ή σε μικρούς κύβους. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτετε στις πατάτες.
Βήμα 4
Ανακατεύετε τα υλικά του λαδόξιδου και περιχύνετε την πατατοσαλάτα. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη, γαρνίρετε με τα φιλέτα της ξαρμυρισμένης σαρδέλας και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή