Ετοιμάζουμε δύο πολύ νόστιμους μεζέδες με θαλασσινά για να συνοδεύσουμε το ούζο μας.
Υλικά
- 20 μύδια, μόνο ψίχα (κατεψυγμένα)
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- μερικά ξύλινα καλαμάκια (μουλιασμένα σε νερό)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι χοντρό
- 2 αβγά
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- αλάτι, πιπέρι
- 4-5 πατάτες βρασμένες με τη φλούδα και καθαρισμένες
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κάππαρη
- 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- 1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
- 5-6 παστές σαρδέλες σε φιλέτα, ξαρμυρισμένες
- ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ⅓ φλιτζανιού ξίδι
- 1 κουτ. σούπας σιναπόσπορο
- ρίγανη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα σουβλάκια
Για το κουρκούτι
Για την πατατοσαλάτα
Για το λαδόξιδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα σουβλάκια: Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και κάνετε έναν πηχτό χυλό. Αλευρώνετε τα μύδια με επιπλέον αλεύρι, τα περνάτε ανά πέντε σε κάθε καλαμάκι και τα βουτάτε στο χυλό.Βήμα 2
Ζεσταίνετε στο μεταξύ μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και τα τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα σερβίρετε αμέσως σκέτα ή με λίγη σκορδαλιά.Βήμα 3
Για την πατατοσαλάτα: Κόβετε τις βρασμένες πατάτες σε ροδέλες ή σε μικρούς κύβους. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά και τα προσθέτετε στις πατάτες.Βήμα 4
Ανακατεύετε τα υλικά του λαδόξιδου και περιχύνετε την πατατοσαλάτα. Πασπαλίζετε με τη ρίγανη, γαρνίρετε με τα φιλέτα της ξαρμυρισμένης σαρδέλας και σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή