soupies-me-maratha
clock icon
1:20'

Σουπιές με μάραθα

Υλικά

  • 1½ κιλό σουπιές ακαθάριστες, με το μελάνι
  • 1 κιλό μάραθα φρέσκα
  • 8 κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα καλά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 2 πράσα καθαρισμένα
  • 1 νεροπότηρο λευκό κρασί
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Αρωματικό πιάτο ιδανικό και για την περίοδο της νηστείας.

Για να ετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή φορέστε ένα ζευγάρι γάντια. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε τις σουπιές για να αφαιρέσετε με προσοχή το κόκαλο. Εντοπίζετε την κύστη με το μελάνι και την αφαιρείτε προσεκτικά χωρίς να σπάσει. Τη βάζετε σε ένα ποτηράκι. Κάνετε το ίδιο για όλες τις σουπιές. Αν είναι μεγάλες, τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα αδειάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μοσχομυρίσουν ρίχνετε μέσα τις σουπιές. Ανακατεύετε και τις αφήνετε λίγο να μαγειρευτούν με τα κρεμμυδάκια.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε έτσι για 30 λεπτά περίπου. Φορώντας πάλι ένα γάντι σπάτε τα σακουλάκι με το μελάνι σουπιάς και ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι οι σουπιές να γίνουν τρυφερές.
Τότε ρίχνετε μέσα τα μάραθα χοντροκομμένα, αλατίζετε, πιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σιγά σιγά το φαγητό μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Τελευταία στιγμή ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύετε και σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Αν θέλετε, συνοδεύετε με ένα λευκό ρύζι.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Για να ετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή φορέστε ένα ζευγάρι γάντια. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε τις σουπιές για να αφαιρέσετε με προσοχή το κόκαλο. Εντοπίζετε την κύστη με το μελάνι και την αφαιρείτε προσεκτικά χωρίς να σπάσει. Τη βάζετε σε ένα ποτηράκι. Κάνετε το ίδιο για όλες τις σουπιές. Αν είναι μεγάλες, τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα αδειάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μοσχομυρίσουν ρίχνετε μέσα τις σουπιές. Ανακατεύετε και τις αφήνετε λίγο να μαγειρευτούν με τα κρεμμυδάκια.

Βήμα 3

Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε έτσι για 30 λεπτά περίπου. Φορώντας πάλι ένα γάντι σπάτε τα σακουλάκι με το μελάνι σουπιάς και ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι οι σουπιές να γίνουν τρυφερές.

Βήμα 4

Τότε ρίχνετε μέσα τα μάραθα χοντροκομμένα, αλατίζετε, πιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σιγά σιγά το φαγητό μέχρι να τραβήξει τα υγρά του. Τελευταία στιγμή ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού.

Βήμα 5

Ανακατεύετε και σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Αν θέλετε, συνοδεύετε με ένα λευκό ρύζι.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb