Οι βελουτέ σούπες ανοίγουν εντυπωσιακά ένα επίσημο κάλεσμα και από το γιορτινό τραπέζι δεν θα ήταν δυνατό να λείπει η κολοκύθα που τώρα είναι στα καλύτερά της.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη από φλοιό και σπόρους, σε μέτρια κομμάτια
- 2 μέτριες πατάτες καθαρισμένες, κομμένες στα τέσσερα
- 2 κλαράκια σέλινο χοντρό (σέλερι) χοντροκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1½ λίτρο νερό ή ζωμό κοτόπουλου
- 300γρ. γιαούρτι στραγγιστό (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σέλινο στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε την κολοκύθα και τις πατάτες. Ανακατεύετε να καλυφθεί η κολοκύθα με το λάδι και προσθέτετε το νερό ή το ζωμό. Σιγοβράζετε τα λαχανικά για 30-35 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι.Βήμα 2
Πολτοποιείτε τη σούπα επιτόπου με ραβδομπλέντερ ή στο μπλέντερ σε δόσεις και την επιστρέφετε στην κατσαρόλα. Προσθέτετε τότε το βούτυρο, το κύμινο και το μοσχοκάρυδο. Αφήνετε τη σούπα να πάρει μια βράση ακόμα. Αν δεν είναι αρκετά πηχτή, την αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει πηχτή σαν κρέμα. Σερβίρετε σε μπολ και προσθέτετε στη μέση μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι. Εναλλακτικά, μπορείτε αντί για γιαούρτι να σερβίρετε τη σούπα με φέτες λεμονιού.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food Styling: Αντωνία Κατή