Μια σούπα με υπέροχο άρωμα ιδανική για τώρα το χειμώνα που έχει κρύο.
Υλικά
- 250 γρ. φάβα, κατά προτίμηση Σαντορίνης
- ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε μικρούς κύβους
- 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών ψυγείου ή σπιτικό
- 1γρ. κρόκο Κοζάνης, σε στήμονες*
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1 κιλό σέσκουλα, καθαρισμένα από τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένα
- κρουτόν για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τη φάβα μαζί με 1 λίτρο νερό, και μόλις πάρει βράση, μαγειρεύετε για 10 λεπτά. Στραγγίζετε τη φάβα σε σουρωτήρι.Βήμα 2
Ξεπλένετε την κατσαρόλα και τη βάζετε ξανά στη φωτιά. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτετε τη φάβα και σοτάρετε για 2 λεπτά επιπλέον. Ρίχνετε τον ζωμό λαχανικών, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύετε και αφήνετε τη φάβα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα.Βήμα 3
Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρατε τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε τα σέσκουλα, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθούν και να σοταριστούν. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.Βήμα 4
Πολτοποιείτε τη φάβα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη σούπα. Αλλιώς, την πολτοποιείτε σε μπλέντερ. Προσθέτετε τα σοταρισμένα σέσκουλα στην κατσαρόλα και ανακατεύετε με ένα πιρούνι.Βήμα 5
Μοιράζετε τη σούπα σε βαθιά πιάτα ή μπολ και σερβίρετε με λίγα κρουτόν από πάνω.Φωτογραφία: Studiom.gr - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κ. Λυκουρέση,