Μια απολαυστική σούπα με κολοκύθα, που τώρα που είναι η εποχή της, αξίζει να τη γευτούμε. Θα την καρυκεύσουμε με κύμινο, θα την πασπαλίσουμε με λίγο άνηθο και θα τη σερβίρουμε με μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι.
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη (καθαρό βάρος, μόνο τη σάρκα, χωρίς τα σπόρια και το εξωτερικό της)
- 1 πράσο, μόνο το άσπρο μέρος, σε ροδέλες
- 1 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
- 1 σπιτικό ζωμό πουλερικών
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο και ½ κουτ. γλυκού για το σερβίρισμα
- 150γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ½ φλιτζάνι άνηθο φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Αδειάζετε τη σάρκα της κολοκύθας και την κόβετε σε κυβάκια.Βήμα 2
Διαλύετε το σπιτικό ζωμό πουλερικών σε 500ml νερό που βράζει σε ένα κατσαρολάκι. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε το πράσο και τα κυβάκια της κολοκύθας σε χαμηλή φωτιά. Αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το κύμινο. Μόλις ροδίσει η κολοκύθα, σβήνετε με το κρασί και το χυμό πορτοκαλιού. Μετά από 3 λεπτά προσθέτετε το σπιτικό ζωμό διαλυμένο με το νερό. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 25-30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα.Βήμα 3
Αποσύρετε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και περνάτε τη σούπα σταδιακά από το μπλέντερ ώστε να πολτοποιήσετε το μίγμα.Βήμα 4
Σερβίρετε τη σούπα σε ατομικά μπολάκια προσθέτοντας από μια κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι σε κάθε μερίδα.Βήμα 5
Πασπαλίζετε με κύμινο και λίγο φρέσκο άνηθο και ανακατεύετε πριν τη γευτείτε.Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή