solomos me sote kremmidaki kai kous kous
clock icon
45'

Σολομός ψητός με κρεμμυδάκι σοτέ και αρωματικό κουσκούς

Υλικά

  • 6 φιλέτα σολομό φρέσκο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, σε ροδέλες
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το κουσκούς

  • 300γρ. κουσκούς (ζυμαρικό)
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας φυλλαράκια ρίγανης φρέσκιας
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα ελαφρύ πιάτο με πολύ νόστιμη γεύση, χάρη στο μαρινάρισμα του σολομού. Συνοδεύεται με αρωματικό κουσκούς, που του πάει πολύ.

Βάζετε σε ένα δοχείο τα φιλέτα του σολομού και τα περιχύνετε με το χυμό των λεμονιών, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα να μαριναριστούν, ανακατεύοντας πού και πού να πάει παντού το λεμόνι.

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Βάζετε μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βράζετε το κουσκούς σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7-10 λεπτά περίπου. Το βγάζετε, το σουρώνετε και το βάζετε σε μπολ. Το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.

Ψιλοκόβετε την πιπεριά Φλωρίνης, τη ρίχνετε μέσα στο κουσκούς μαζί με τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τη φρέσκια ρίγανη. Ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά. Φυλάτε το κουσκούς έξω από το ψυγείο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε τα φιλέτα σολομού σε ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνουν μια ροδοψημένη κρούστα.

Μοιράζετε τρεις τέσσερις κουταλιές κουσκούς σε κάθε πιάτο, βάζετε από πάνω το σολομό και τέλος λίγα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε σε ένα δοχείο τα φιλέτα του σολομού και τα περιχύνετε με το χυμό των λεμονιών, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα να μαριναριστούν, ανακατεύοντας πού και πού να πάει παντού το λεμόνι.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι ρίχνετε ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Βάζετε μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνετε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό. Ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε και τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Βράζετε το κουσκούς σε άφθονο αλατισμένο νερό για 7-10 λεπτά περίπου. Το βγάζετε, το σουρώνετε και το βάζετε σε μπολ. Το περιχύνετε με το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4

Ψιλοκόβετε την πιπεριά Φλωρίνης, τη ρίχνετε μέσα στο κουσκούς μαζί με τον άνηθο, το μαϊντανό, το δυόσμο και τη φρέσκια ρίγανη. Ανακατεύετε καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε ξανά. Φυλάτε το κουσκούς έξω από το ψυγείο.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Βάζετε τα φιλέτα σολομού σε ταψί και τα ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνουν μια ροδοψημένη κρούστα.

Βήμα 6

Μοιράζετε τρεις τέσσερις κουταλιές κουσκούς σε κάθε πιάτο, βάζετε από πάνω το σολομό και τέλος λίγα σοταρισμένα κρεμμυδάκια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb