Μπορεί να του λείπει η γλουτένη, αλλά σίγουρα δεν του λείπει η γλύκα και η νοστιμιά. Το λαχταριστό αυτό κέικ είναι αρωματικό, γευστικό και θα το λατρέψει όλη η οικογένεια.
Υλικά
- 5 αβγά βιολογικά
- 120γρ. ελαιόλαδο
- 130γρ. ζάχαρη καστανή
- 120γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χωρίς γλουτένη
- 60γρ. κακάο
- ¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, χωρίς γλουτένη
- ¼ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, χωρίς γλουτένη
- 200γρ. καφέ δυνατό
- 1 κουτ. σούπας λικέρ με γεύση καφέ
- ½ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε τα αβγά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με σύρμα χειρός ή μίξερ, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Βήμα 2
Σε ένα δεύτερο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτετε στο μίγμα των αβγών, συνεχίζοντας να χτυπάτε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Βήμα 3
Τέλος προσθέτετε τον καφέ, το λικέρ, τη βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε καλά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 4
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μία τετράγωνη φόρμα ή ταψί διαστάσεων 20εκ. και αδειάζετε το μίγμα. Ψήνετε το κέικ για 20 - 25 λεπτά. Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί και εσωτερικά, μετά τα 20 λεπτά τρυπάτε με ένα μαχαίρι το κέντρο του κέικ. Θα πρέπει η λάμα του μαχαιριού να βγαίνει καθαρή, διαφορετικά συνεχίζετε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμη.
Βήμα 5
Βγάζετε το κέικ από τον φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει καλά, το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.
Βήμα 6
Εκτός από τα υλικά που αναγράφoνται στην συνταγή ότι πρέπει να είναι χωρίς γλουτένη, θα πρέπει και τα υπόλοιπα υλικά να έχουν πιστοποίηση gluten free.